Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale care urmau să fie susţinute se elevi în cadrul Bacalaureatului vor fi echivalate şi recunoscute conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei, potrivit unei OUG adoptate joi de Guvern.
Astfel, pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării.
Potrivit MEC, echivalarea / recunoaşterea se vor realiza în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă.
Aceeaşi OUG vizează şi transport gratuite pentru toţi elevii, astfel că operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport.
De asemenea, statul va asigura sprijin financiar şi pentru unităţile de învăţământ particular autorizate provizoriu.
„Statul asigură finanţarea de bază şi pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru şi preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul şcolar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, se arată în OUG.
De asemenea, sunt modificări şi în privinţa organizării şi desfăşurării examenelor pentru definitivare în învăţământ şi pentru obţinerea gradelor didactice. Astfel, pentru anul şcolar 2019-2020, cadrelor didactice care susţin examenul pentru definitivare în învăţământ li se recunoaşte nota obţinută la ultima inspecţie la clasă, susţinută în calitate de cadru didactic calificat.
„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă şi până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, gradul didactic II se obţine de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de, cel puţin, patru ani de la obţinerea definitivării în învăţământ, prin promovarea următoarelor probe: cel puţin două inspecţii şcolare şi o probă scrisă care conţine elemente de pedagogie şi de psihologie, precum şi elemente de metodica specialităţii cu abordări interdisciplinare şi de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte”, se mai arată în OUG.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.