De ce unii răcesc mai des și fac forme mai grave de boală? Vezi explicațiile medicului

20 ianuarie 2023  |  07:08  |  👁 111 Vizualizari


Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii comune. Din păcate, nicio infecţie respiratorie nu trece fără să lase urme.

De ce însă unii dintre noi racesc mai des și fac forme mai severe? Virusul respirator intrat în mucoasa nasului întâlnește mucusul. Dar și imunoglobulinele A. Fac parte din imunitatea înnăscută.

Infecțiile vor avea forme mai severe pentru cei cu boli autoimune

 

 

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Dacă avem o imunitate înnăscută la nivelul mucoaselor, putem fi scutiți de îmbolnăvire, fără să știm a ne-am întâlnit cu un anumit agent infecțios”.

 

Virusurile. Dacă trec de prima barieră, intră în celule. Și se multiplică. Celulele infectate le apără pe cele vecine. Produc o substanță numită interferon. Dacă aveți o boala autoimună, e posibil să dezvoltați anticorpi antiinterferon, așadar infecțiile vor avea forme severe.

 

Al doilea tip de imunitate, celulară, intră în luptă. Aceasta ne face să credem că ne-am vindecat singuri de o răceală în 7 zile.

 

Complicatele procese imunitare sunt reglate de vitamina D. Și de miscare.

 

Prof. univ. dr. Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: ”Celulele musculare produc o miokină, reduce inflamația, are efect antiinflamator, trebuie să avem activitate fizică. Pentru această aparare antiinfecțioasa și reducerea fondului inflamator”.

 

Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii comune. Din păcate, nicio infecţie respiratorie nu trece fără să lase urme.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Orice infecție respiratorie are o consecință asupra aparatului respirator. Sunt oameni la 35-40 de ani, care vin la pneumolog pentru că tușesc, expectorează”.

 

La investigația numită CT toracic, se văd ușor așa numitele bronșiectazii.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog: ”Acesta este o boală care apare în urma acestor infecții respiratorii. Bronșiectaziile sunt dilatații ale bronhiilor, în care peretele bronhiilor este deformat, bronhiile arată precum șoselele noastre pline de gropi, în care se acumulează mucus și persoana respectivă este predispusă să facă mai frecvent infecțiirespiratorii”.

 

Mult mai frecvent decât o persoană care are toate structurile aparatului respirator normale. Apare un cerc vicios.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.