De ce nu ar trebui sa îndrăgim cafeaua?

Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne incante cafeaua.Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a detecta gustul amar al cafelei, invata sa asocieze lucruri bune cu acesta, potrivit sciencedaily.com.

”Ar fi de asteptat ca persoanele care sunt extrem de sensibile la gustul amar al cofeinei sa bea mai buna cafea. Totusi, prin studiul acesta am ajuns la rezultate opuse. Consumatorii de cafea dobandesc un gust si o capacitate de a detecta cofeina datorita stimularii pozitive invatate. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporita de a detecta aroma amara distincta a cofeinei invata sa asocieze lucruri bune cu aceasta”, explica Marilyn Cornelis, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.
Studiul a fost publicat in revista ”Scientific Reports” si a fost condus de ”Northwestern Medicine” si de ”QIMR Berghofer Medical Research Institute”, din Australia.
Persoanele care consuma multa cafea beau putin ceai.
O alta descoperire surprinzatoare a specialistilor a fost ca persoanele care consuma cantitati foarte mari de cafea nu beau ceai aproape deloc. Totusi, exista si exceptii. Oamenii care prefera aromele amare precum chinina si prop (un gust sintetic provenit din compusii din legumele crucifere), evita cafeaua. De asemenea, tot persoanele din aceasta categorie evita alcoolul, in special vinul rosu.
Constatarile sugereaza ca perceptia noastra asupra gustului amar, alaturi de genetica, influenteaza preferintele noastre pentru cafea, ceai si alcool. Pentru a face acest studiu, oamenii de stiinta au utilizat ”randomizarea mendeliana”, o tehnica frecvent utilizata in epidemiologia bolilor, pentru a testa conexiunea dintre gustul amar si consumul anumit bauturi, utilizand datele a 400.00 de barbati si de femei din Marea Britanie.”Gustul este studiat de o lunga perioada de timp, dar inca nu stim exact toate informatiile legate de mecanismul prin care functioneaza. Gustul este unul dintre simturile noastre, motiv pentru care este important sa il intelegem din punct de vedere biologic”, concluzioneaza Cornelis.

Related posts

Leave a Comment

12 + thirteen =