De ce e important să mergem toamna să ne controlăm aluniţele

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, melanomul nu este o afecţiune specifică îmbătrânirii. Din contră, ultimele statistici plasează acest tip de cancer de piele pe locul al doilea în topul celor mai frecvente cancere care afectează femeile tinere, cu vârste între 20 şi 29 de ani. Dacă nu este descoperit în fază incipientă, melanomul are o evoluţie fulminantă, iar speranţa de viaţă este infimă. Istoricul familial şi arsurile solare repetate, în special cele din perioada copilăriei, sunt factori majori de risc.

Din fericire, există şanse de vindecare 100%, dacă afecţiunea este descoperită la timp, rolul screeningului fiind vital. Medicii îl recomandă atât primăvara, cât şi toamna, pentru a evalua eventualele leziuni produse de expunerea la soare de peste vară. Melanomul este o formă de cancer de piele cu origine în celulele producătoare de pigment, denumite melanocite. Prin diverse mecanisme, aceste celule devin anormale, cresc necontrolat şi invadează agresiv ţesuturile din jur. Chiar dacă melanomul este mai puţin frecvent decât alte tipuri de cancer de piele, este cel mai grav.

 În plus, în ultimele decenii, frecvenţa acestei afecţiuni a crescut de peste 15 ori, îngrijorător fiind faptul că afectează din ce în ce mai mulţi tineri. A devenit deja al doilea cel mai frecvent cancer la femeile tinere, sub 30 de ani. În plus, şi gradul de agresivitate a bolii a crescut, atrage atenţia dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerolog în cadrul Spitalului de Dermatologie Bioderm. „La începutul acestei veri, am avut o premieră nedorită, o pacientă cu melanom multiplu.

 

Consider că schimbarea factorilor de mediu a modificat agresivitatea melanomului şi nu în bine. Dacă factorii genetici nu pot fi controlaţi, sunt multe alte lucruri pe care le putem face în sensul prevenţiei, iar una dintre cele mai importante ar fi evitarea arsurilor solare. Înroşirea pielii este semn de arsură şi, chiar dacă ni se pare că după înroşire apare un bronz plăcut, ca orice arsură, a produs deja pagube – distrugerea fibrelor de colagen şi formarea de radicali liberi care continuă să afecteze pielea, chiar şi după expunerea la soare, şi mutaţii genetice care, în timp, cresc riscul de cancer de piele”, explică medicul dermatolog Lucian Russu. Ce riscuri presupune un istoric de arsuri solare în copilărie Din păcate, oricine poate dezvolta melanom cutanat, însă riscul este mai mare în cazul persoanelor cu piele, păr şi ochi deschise la culoare, cu numeroase aluniţe, antecedente familiale sau personale de tumori cutanate, arsuri solare grave şi repetate, în special înaintea vârstei de 15 ani, sau care obişnuiesc să se bronzeze la solar. Fotoprotecţia solară zilnică – cu creme cu factor de protecţie 50 – trebuie să devină o regulă, mai ales pentru acestea. Pe lângă fotoprotecţie, controlul dermatologic şi screeningul bianual pentru depistarea precoce a cancerului de piele trebuie să facă parte din rutina de prevenţie, la fel ca analizele uzuale de sânge sau testul Papanicolau, în cazul femeilor.

 Dermatoscopia digitală este metoda de screening pentru depistarea precoce a cancerului de piele cu cea mai mare acurateţe. Abordarea chirurgicală se foloseşte în general pentru aluniţele sau formaţiunile de mari dimensiuni. „Ca orice intervenţie clasică, chirurgicală, excizia cu bisturiul a unei aluniţe durează mai mult decât excizia laser, iar timpul de recuperare este ceva mai lung. Însă are avantajele ei. Preţul este mai economic, întrucât nu apar costuri legate de valoarea laserului sau costuri de consumabile. La acestea se adaugă şi trainingul specialiştilor dermatologi, care înseamnă costuri semnificative”, mai spune medical dermatolog Lucian Russu. Excizia cu laserul este preferată pentru aluniţele de mici dimensiuni, dar şi pentru că permite excizia mai multor nevi cu risc în cadrul aceleiaşi intervenţii. „Procedura este minim-invazivă, durează câteva minute, timpul de recuperare este scurt – 5-7 zile, iar riscul de formare a cicatricilor cheloide este mai mic decât în cazul intervenţiei clasice.

Un mit frecvent vehiculat în legătura cu excizia laser a aluniţelor este acela că laserul distruge aluniţa sau formaţiunea şi astfel nu se mai poate face biopsia probei. Acest lucru este complet fals, proba biologică se recoltează la fel în ambele situaţii, avantajul laserului fiind acela de sigilare a vaselor de sânge imediat, în urma secţionării, făcând ca sângerarea postintervenţională să fie minimă, iar posibilitatea de migrare a celulelor în ţesuturile învecinate – minimă, deci reducerea semnificativa a recidivelor – cu importanţă decisivă în tratamentul formaţiunilor maligne. Costurile sunt mai mari decât în chirurgia clasică”, spune medicul. În funcţie de particularităţile fiecărui caz, medicul va face cea mai bună recomandare în ceea ce priveşte modalitatea de abordare. Pacienţii asiguraţi pot beneficia gratuit de procedura de excizie a unei aluniţe evaluate ca fiind cu risc, în cadrul primului spital de dermatologie privat din România, Spitalul de Dermato-Venerologie Bioderm Pipera, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la medicul specialist.

Related posts

Leave a Comment

2 + eighteen =