6 detalii pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi o trambulină pentru copii

Dacă ești în căutarea unei modalități inedite de a-ți distra copilul, stimulându-l să facă mai multă mișcare și să se desprindă mai ușor de ecrane, optează pentru o trambulină. Pacurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce ar trebui să ții seama când alegi una, astfel încât să fie deplin sigură, să fie rezistentă și să-l determine să se simtă în largul lui când se va antrena într-o activitate fizică agreabilă, care îi va fi benefică inclusiv pentru o dezvoltare fizică armonioasă.

Motive pentru care să cumperi o trambulină pentru copii

O tambulină îi va fi binevenită unui copil din mai multe puncte de vedere, printre care:
Îl va ajuta să se elibereze de stres
Întrucât mișcările pe care le va executa pe trambulină presupun concentrarea asupra lor, copilul va rămâne ancorat în prezent și astfel se va distanța de ceea ce i-a provocat stres și agitație. În aceste condiții, corpul va intra într-o stare de relaxare, producerea de endorfine (Acestea sunt neutrotransmițători produși de creier, cu rolul de a sprijini organismul să lupte cu stresul sau cu durerea) va crește și vei sesiza cum copilul se înveselește și devine mai energic.

Îi va dezvolta abilitățile motorii
Pentru că va sări pe trambulină, creierul copilului va fi stimulat să acționeze bilateral în timpul mișcărilor executate în sus și în jos. Astfel, creierul va dirija mișcări coordonate în vederea menținerii echilibrului pe trambulină, ceea ce va fi binevenit în dezvoltarea motorie în ansamblu.

Contribuie la îmbunătățirea posturii
În contextul în care copilul va sări pe trambulină, va trebui să-și adapteze mereu centrul de greutate pentru a nu se dezechilibra. Acest demers îl va determina și să-și mențină o postură corectă a corpului, ceea ce îi va fi de folos și în cadrul altor activități fizice.

Săriturile pe trambulină cresc flexibilitatea
Datorită lor, copilul va avea parte de mușchi și de articulații mai flexibile și mai puternice, astfel încât se va adapta mai ușor și în alte situații care presupun efort fizic.

Mișcările de pe trambulină determină copilul  să devină mai perseverent
Din dorința de a executa mișcări tot mai diverse și mai complexe, va fi tentat să insiste până când acestea îi vor ieși așa cum își dorește.

Activitatea de pe trambulină crește stima de sine a copilului
Pe măsură ce va stăpâni tot mai bine mișcările de pe trambulină, va avea mai multă încredere în forțele proprii și va fi mai dornic să se angajeze și în alte activități care presupun perseverență pentru îndeplinirea obiectivelor.

De ce să ții cont când alegi o trambulină pentru copii

În vederea siguranței și confortului copilului, când vei achiziționa o trambulină ar fi bine să ai în vedere următoarele aspecte:
Forma trambulinei
Există mai multe forme, cele mai cunoscute fiind:
• Trambulinele rotunde- Sunt ideale pentru scop recreațional, așa că sunt numai bune pentru copil, fiind sigure și versatile. Ele sunt foarte potrivite pentru exterior, având diametrul de dimensiuni diferite, astfel încât să se preteze pe spații mai mari sau mai mici. Un alt avantaj al lor este că oferă o distribuție echilibrată a forței în momentul în care se va sări pe suprafața lor

• Trambulinele cu formă rectangulară- Deși se adaptează mai ușor și în spațiile mai înguste, ele sunt potrivite mai degrabă copiilor care sunt deja bine familiarizați cu săriturile, având o mai mare siguranță a mișcărilor. În același timp, ele dau posibilitatea unor sărituri mai înalte, ceea ce nu le face potrivite pentru începători

• Trambulinele ovale- Sunt și ele adecvate unor spații nu prea largi, oferind cel mai mare spațiu pentru executarea săriturilor. La fel ca cele pătrate, sunt adecvate mai degrabă pentru cei care sunt obișnuiți cu trambulinele

Prezența unei plase de siguranță
Aceasta se impune pentru a se evita accidentele generate de eventualele căderi prin părțile laterale ale trambulinei, indiferent dacă trambulina va fi pentru interior sau exterior. Cu atât mai mult cu cât distanța dintre suprafața de sărit și pământ este mai mare, se va impune prezența plasei de siguranță la trambulina copilului.
Pentru un grad de protecție ridicat, este recomandat să te uiți la fixarea plasei în toate colțurile, iar plasa ar trebui să fie dotată cu un fel de „ușiță” în vederea intrării și ieșirii pe suprafața de sărit, care să se închidă/ să se deschidă ușor (preferabil cu un fermoar).

Diametrul suprafeței de sărit
Este și el foarte important când vei opta pentru o trambulină, având în vedere armonizarea cu spațiul pe care o vei instala. Cele mai cunoscute dimensiuni ale suprafețelor de sărit ale trambulinelor sunt:
• În jur de 2 m- Sunt bune pentru suprafețe nu prea generoase și pentru copiii care nu au apucat să exerseze mișcări pe trambulină. Ele suportă o greutate de până la 80-81 kg

• În jur de 3 m – Această dimensiune este bună mai ales pentru spațiile exterioare și poate fi utilizată și de 2-3 copii

• În jur de 3,5 m- Trambulinele de acest fel oferă posibilitatea să fie folosite și de către o familie și sunt printre cele mai recomandate pentru exterior

• În jur de 3.96-4 m- Și ele pot fi folosite de către o familie și sunt numai bune pentru cei care iubesc săriturile înalte. Pentru siguranța deplină a copiilor, cel mai bine va fi dacă se va opta pentru o trambulină dotată cu plase de protecție

Calitatea materialului din care este confecționată suprafața de sărit
În primul rând, aceasta trebuie să fie cât mai bine fixată de cadru și de arcuri. De asemenea, ar trebui să fie cât mai rezistentă la praf, la radiațiile solare, la umezeală.
O altă însușire obligatorie a suprafeței de sărit a trambulinei este să poată asigura o distribuție cât mai bună greutății pe centru, astfel încât copilului să-i fie cât mai ușor să-și regleze echilibrul, să se reducă fricțiunea și să se elimine riscurile de accidente.

Specialiștii te îndeamnă să ai în vedere următorul aspect: cu cât materialul din care este realizată suprafața de sărit este de calitate, cu atât nu va fi nevoie să o înlocuiești sau o vei înlocui rar. Printre cauzele care ar trebui să te determine să faci acest demers se numără:
• Nu mai este capabilă să reziste presiunii greutății- Acest lucru se întâmplă când suprafața de sărit este realizată din fibre care nu sunt dense și nu fac față bine presiunii
• S-a degradat din cauza expunerii la soare și la apă- Trambulinele de calitate sunt de obicei rezistente la UV, dar nu întotdeauna și la apă. Pentru a nu fi nevoită să înlocuiești adesea suprafața de sărit, nu lăsa trambulina prea expusă la cantități mari de apă și șterge-o cât mai bine când este cazul

Numărul de picioare al trambulinei
Picioarele sunt esențiale în stabilitatea trambulinei și de ele depinde foarte mult siguranța copiilor. Ele trebuie să fie atașate cât mai bine de cadrul trambulinei și să fie aliniate vertical, fără să fie înclinate. Contează foarte mult și să fie solide și mai ales să fie confecționate din materiale rezistente (inclusiv la rugină).

Numărul picioarelor trambulinei este un criteriu de luat în seamă când alegi trambulina potrivită copilului tău. Cu cât acestea sunt mai numeroase, cu cât nivelul de stabilitate al acesteia crește. Specialiștii spun că ideale sunt trambulinele cu mai mult de 4 picioare.

Prezența unei scărițe de acces
Dacă o trambulină are și o scăriță, ea va fi mai sigură pentru copii. În special pentru trambulinele care au picioarele aflate la o distanță mai mare de pământ, o scăriță va diminua semnificativ riscul de căzături. Când vei achiziționa trambulina, vezi dacă și scărița îndeplinește anumite criterii de calitate, printre care:
• Să fie foarte bine fixată de cadrul trambulinei
• Să fie confecționată dintr-un material rezistent la apă, astfel încât să nu ruginească
• Treptele să nu fie alunecoase

Exemple de măsuri de siguranță privind utilizarea unei trambuline pentru copii

Odată ce vrei să îi iei copilului o trambulină, trebuie să nu uiți să respecți nicicând următoarele măsuri de siguranță:
• Nu-l lăsa nesupravegheat când se află pe trambulină, chiar dacă este deja foarte familiarizat cu ea

• Asigură-te că suprafața pe care este montată trambulina este perfect netedă și că trambulina este bine ancorată de ea

• Dacă trambulina este în spațiile exterioare, nu o așeza în preajma unor obiecte care pot crește riscul de accidente grave în cazul în care copilul ar cădea de pe trambulină (copaci, garduri, ziduri etc.)

• Insistă să ai plase de siguranțe la trambulină

• Nu permite accesul mai multor copii la trambulină dacă aceasta nu are o suprafață suficient de mare- Chiar și așa, nu ar trebui să lași să stea pe suprafața de sărit mai mult de 2 copii

• Verifică arcurile și cadrele, astfel încât să fie acoperite cu materiale care absorb șocurile

• Nu îi permite copilului să execute mișcări periculoase când se află pe trambulină

• Nu-i distrage atenție când se află pe trambulină

• Pentru o trambulină de afară (fără plase de protecție), străduiește-te să pui în jurul ei materiale care să amortizeze eventualele căderi, precum nisip, paleți, rumeguș etc.

Sursa: Qbebe.ro

 

Related posts

Leave a Comment

one × one =