Curtea Europeană a Drepturilor Omului reduce, de la 1 februarie, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

4 ianuarie 2022  |  06:11  |  👁 187 Vizualizari


Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), braţul judiciar al Consiliului Europei, va reduce, de la 1 februarie, de la 6 la 4 luni termenul în care poate fi sesizată, după epuizarea căilor de recurs naţionale, a anunţat luni instanţa paneuropeană de la Strasbourg, citată de AFP.

Decizia îi priveşte potenţial pe cei 830 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, la a cărei respectare CEDO este responsabilă să vegheze.

‘Cu începere de la 1 februarie, termenul pentru sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului nu va mai fi de 6, ci de 4 luni după ultima decizie a justiţiei (…) într-un dosar, corespunzând în general unei hotărâri a celei mai înalte jurisdicţii din statul respectiv’, arată CEDO într-un comunicat.

Din punct de vedere tehnic, această modificare ‘rezultă din Protocolul nr.15 al Convenţiei’, intrat în vigoare la 1 august 2021, precizează comunicatul.

Acest Protocol prevedea ‘o perioadă tranzitorie înainte ca modificarea termenului de sesizare să devină efectivă’, perioadă ce va lua sfârşit la 1 februarie, dată de la care ‘reclamanţii şi avocaţii lor vor trebui să se conformeze noului termen de sesizare a Curţii, în caz contrar, plângerea lor va fi declarată neadmisibilă’, explică instanţa de la Strasbourg.

‘Termenul de sesizare a CEDO în cele 4 luni care urmează ultimei decizii a justiţiei este una dintre condiţiile de admisibilitate’, adaugă CEDO, insistând asupra faptului că ‘nerespectarea, fie şi numai a uneia din condiţiile de admisibilitate, antrenează neadmisibilitatea plângerii’.

Creată în 1959, CEDO, ale cărei hotărâri sunt obligatorii pentru statele membre ale Consiliului Europei, este chemată adesea să se pronunţe în dosare răsunătoare, precum recent în cazul dizolvării ONG-ului Memorial din Rusia, sau în probleme din societate.

Ea poate ajunge să statueze şi în chestiuni interstatale, precum între Rusia şi Ucraina, aminteşte France Presse.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.