Cum sa-ti educi fiica sa aiba incredere de sine si sa fie cu adevarat fericita

Nu e foarte usor sa fii fata in zilele noastre. In media se imprima ideea ca o fata ar trebui sa fie subtirica si frumusica, dar este ceva rau sa faci parada din asta. Cat priveste inteligenta, o fata trebuie sa fie desteapta, sa ia note bune la scoala, dar sa nu faca pe isteata.
Iar statisticile sunt ingrijoratoare. La varsta adolescentei, fetele au mai putina incredere de sine decat baietii.

Iata 6 strategii care te vor ajuta sa educi o fata care sa fie fericita si sa aiba incredere de sine.

1. Arata-i ce inseamna sa fii o femeie puternica si independenta
Iar cel mai bun exemplu esti chiar tu. Nu poti avea o fata cu incredere de sine, puternica si independenta, daca tu insati nu esti asa. Fa-ti fiica constienta de propria valoare, de propriile-i talente. Profita de fiecare oportunitate de a-i arata alte exemple feminine de succes.

Tu, ca mama, trebuie sa-ti urmaresti interesele, pasiunile. Vorbeste pozitiv despre corpul tau. Nu insulta niciodata o alta femeie din cauza modului in care arata.

2. Incurajeaz-o sa aiba teluri inalte
Invata-ti fiica de mica despre cum sa-si propuna teluri cat mai inalte. Barbatii si femeile deopotriva sunt capabili sa aiba o cariera de success, pasiuni pe care sa le urmeze, performante pe care sa le atinga.

3. Incurajeaz-o sa ia parte la o varietate de actiuni
Ajuta-ti fiica sa se dezvolte din punct de vedere intellectual, social si sportive. Daca arata interes pentru un anumit tip de activitate (chiar daca pare “de baiat”), las-o sa incerce. Incurajeaz-o sa participle la actiuni de grup. O va ajuta pe fata ta sa lege prietenii si sa dezvolte relatii sanatoase.

4. Ia-i ingrijorarile in serios
Daca fiica ta vine sa-ti impartaseasca o problema, chiar daca ti se pare “o prostie”, nu o ignora. Ascult-o, confera-i mediul in care sa se simta inteleasa si in siguranta, indiferent ce se petrece in viata ei. Invat-o ca are dreptul sa fie auzita si ascultata. Acest lucru va contribui la construirea increderii de sine, intrucat va sti ca grijile si sentimentele ei sunt valide si merita sa fie ajutata cand e nevoie.

Ascult-o fara sa o judeci. Nu doar ca va intari relatia parinte-fiica, dar va pune si bazele unei femei puternice.

5. Lauda-i reusitele
Atat fetele, cat si baietii trebuie laudati si incurajati. Totusi, la fete, este putin mai complicat. Mai ales ca exista credinta straveche ca datoria unei fete este sa arate bine nu sa-si dezvolte abilitati care n-au legatura cu cas si gospodaria. Acest mesaj trebuie sa dispara. Fetele pot face performanta atat in domeniul academic, cat si in domeniul atletic. Lauda-i fiicei tale fiecare reusita, indiferent de domeniul in care a obtinut-o.

6. Invat-o ca o relatie este importanta, dar nu mai importanta decat starea ei de bine
Pentru majoritatea oamenilor, relatia de cuplu joaca un rol foarte important in vietile lor. Nu ese nimic rau sa te indragostesti, sa iti intemeiezi o familie, sa ai prieteni. Este impamantenita ideea ca femeia trebuie sa aiba grija de bunul mers al casei, moment in care cariera este trecuta pe locul doi. Acest lucru poate duce la frustrari si depresii.

Invata-ti fiica despre relatiile sanatoase, despre casniciile fericite sic a are dreptul sa spuna NU chiar daca este vorba de prietenii ei sau chiar de propriul sot.

Sa cresti o fiica fericita si cu incredere de sine este un process lung, care are nevoie de multa dragoste si intelegere. Ai grija ca in familia ta sa existe modelul corect pe care sa-l urmeze. Iar modelul trebuie sa fie atat de puternic incat sa contrabalanseze toate exemplele din media, scoala, anturaj. Iar cand va privi in urma spre acesti ani, din postura de adult, sa fie multumita de identitatea sanatoasa pe care i-ai construit-o.

Related posts

Leave a Comment

twenty + 13 =