Cum sa nu iti mai faci griji cu privire la ce cred alti oameni despre tine

22 februarie 2022  |  09:27  |  👁 287 Vizualizari


Daca iti pasa de ce cred altii vei ajunge sa depinzi mereu de ei si chiar sa iti traiesti viata dupa cum iti dicteaza ei.

Alegem cu atentie ce haine sa purtam pentru a ne asigura ca aratam bine in ochii celorlalti. Ne ingrijoram dupa o intalnire cu colegii de munca, gandindu-ne ca poate acestia vor crede ca nu suntem suficient de inteligenti sau de talentati. Pe social media postam doar cea mai buna poza din cele 100 pe care le facem si adaugam si un filtru pentru a primi cele mai multe like-uri si pentru a ne demonstra ca suntem placuti.

Traim in capul altor oameni. Si tot ceea ce facem este sa ne judecam foarte aspru. Ne simtim inconfortabil in propriul nostru corp. Ne cerem scuze pentru ca suntem noi insine. Simtim ca nu suntem suficient de buni. Nici destul de inteligenti. Nici foarte frumosi. Suntem critici incredibili cu propria persoana fara sa ne gandim ca parerile altor oameni despre noi nu conteaza. De fapt, nici nu ar trebui sa ne intereseze. Opiniile altora nu au nimic de-a face cu cine suntem, ci din contra – acestea au de-a face cu ei, cu trecutul lor, cu problemele lor, cu istoria lor, cu judecatile lor, cu asteptarile lor, cu placerile lor.

Ce avem de facut? Iti spunem mai jos.

1. Cunoaste-ti valorile

Da-ti seama cat de mult contezi. Ai incredere in tine, in deciziile tale si nu mai pune la indoiala tot ce spui sau faci.

Dacă prețuiești curajul și perseverența, nu îți va mai păsa de ce spun alți oameni despre tine. Dacă prețuiești pacea interioară și trebuie să spui „Nu” unei persoane care îți cere timp din timpul tău și tu știi că nu mai poți oferi absolut nimic, poți face asta fără să simți că vei fi judecată pentru că ești o persoană egoistă. Dacă prețuiești autenticitatea și îți împărtășești opinia într-un grup de oameni, poți să o faci cu încredere știind că ești tu însăți și îți trăiești valorile.

2. Dă-ți seama ce depinde și ce nu depinde de tine

Un alt mod de a nu îți mai păsa de ce cred alții despre tine este să îți dai seama ce depinde și ce nu depinde de tine.

În viață lucrurile depind de trei surse:

– prima sursă este Universul. Vremea depinde de Univers. Nașterea depinde de Univers. Moartea depinde de Univers. Nu ai loc în treburile Universului pentru că nu poți controla nimic de aici.

-a doua sursă este reprezentată de alți oameni. Ceea ce fac ei este treaba lor. Ceea ce crede vecinul despre tine este treaba lui. La ce oră vine colegul de muncă la birou este treaba lui. Dacă o doamnă de la supermarket nu vrea să aștepte la coadă și se bagă în fața altor persoane este treaba ei.

– a treia sursă este reprezentată de către tine. Dacă te enervezi pentru că doamna de la supermarket a tăiat coada, aceasta este problema ta. Dacă te enervezi pentru că acel coleg leneș întârzie din nou la muncă, aceasta este treaba ta. Dacă ești îngrijorată de ce crede vecinul despre tine, aceasta este treaba ta.

Este momentul să îți dai seama ce depinde și ce nu depinde de tine. Tu trebuie să te concentrezi doar asupra lucrurilor care țin de tine și atât. Nu te mai stresa pentru toate acele lucruri pe care nu le poți controla în viață.

3. Zi de zi alege să fii conștientă de faptul că ești stăpână pe sentimentele tale

Când îți bazezi sentimentele pe opiniile altor oameni, poți spune că le permiți să îți controleze viața. Le permiți să facă ce vor cu tine, să îți spună cine ești, cum ești, ce stări să ai, încotro să mergi.

Dacă cineva te ignoră, te simți tristă. Te gândești „Din cauza ei sunt așa, mă ignoră complet.” Însă adevărul este că acea persoană nu are control asupra felului în care tu te simți. Ea te-a ignorat și a dat sens unei acțiuni – acum depinde doar de tine cum alegi să privești această acțiune. Acorzi unei alte persoane dreptul de a fi stăpână pe sentimentele tale?

Ce poți face în această situație? Trebuie să schimbi doar un gând. Da, este de muncă deoarece gândurile noastre sunt de obicei automate sau chiar la nivel inconștient, așa că poate fi nevoie să sapi puțin mai adânc pentru a afla ce gând îți provoacă o anumită emoție. Însă, odată ce descoperi, contestă gândul, pune-l la îndoială sau acceptă-l. Emoțiile vor fi în funcție de alegerea pe care o faci.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.