Cum să îți cumperi vechimea în muncă. Iată tot ce trebuie să știi

23 septembrie 2022  |  07:03  |  👁 228 Vizualizari


Românii care nu se pot bucura de pensie, deoarece au goluri pe cartea de muncă își pot cumpăra 6 ani vechime. Termenul în care se poate cumpăra vechimea în muncă a fost prelungit de autorități, astfel încât cei care mai au nevoie de câțiva ani vechime în muncă pentru a ieși la pensie să poată plăti pentru aceștia.

Mai exact românii care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public pot cumpăra cel mult șase ani vechime în câmpul muncii.

”Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în proiectul de OUG pentru modificarea Legii pensiilor publice.

Orice persoană cu domiciliul sau reședința în România își poate cumpăra vechime în muncă dacă îndeplinește mai multe condiții:

  • Are peste 18 ani;
  • Nu este pensionar;
  • Nu a avut calitatea de asigurat în sistemul de pensii din România sau în străinătate în perioada pentru care a solicitat asigurarea.

Alina Frățică, șef serviciu C.P.M.B a explicat ce trebuie să facă românii care vor să cumpere vechime în muncă.

 

 

Să se deplaseze la casele teritoriale de pensii cu un act de identitate. Cei care nu buletin pot veni și cu certificatul de naștere. Pentru persoanele din străinătate se acceptă și pașaportul. Vin și încheie un contract de asigurare socială. Plătesc suma, ulterior se eliberează o adeverință de stagiu”, a explicat Alina Frățică.

O lună de vechime în muncă costă 638 de lei, iar banii pot fi plătiți integral sau în rate.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.