Toate fiintele imbatranesc, inclusiv animalele de companie pe care noi le iubim. Pe masura ce inainteaza in varsta, multe animale au nevoie de o ingrijire speciala. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru animalul tau in varsta este sa te asiguri ca prietenul tau patruped este sanatos si fericit. Iata cum sa ingrijesti un animal de companie in varsta, conform medicilor veterinari!
-
Cunoaste obiceiurile animalului tau
Obiceiurile animalului tau de companie se pot schimba odata cu trecerea timpului. Conform medicului veterinar Paola Cuevas, „Modificarile comportamentale si ale obiceiurilor sunt de obicei semne ale schimbarilor de sanatate legate de varsta”, explica medicul. „Aceste cunostinte vor ajuta medicul veterinar sa puna un diagnostic precis si, prin urmare, sa creeze un plan de tratament de gestionare timpurie pentru animalul tau de companie”. Acestea fiind spuse, daca observi orice modificare de comportament a animalului tau de companie, este cazul sa discuti cu medicul veterinar. Fii atenta la activitatea fizica pe care animalul tau o desfasoara, la modificarea apetitului si la programul de somn.
-
Programeaza vizite periodice la medicul veterinar
Orice animal de companie are nevoie de vizite periodice la medicul veterinar, iar acest lucru este cu atat mai important odata ce animalul inainteaza in varsta. Animalele de companie varstnice au sanse mai mari sa dezvolte probleme de sanatate. Mai mult decat atat, anumite boli nu pot fi semnalate din timp. Chiar si cei mai atenti stapani pot rata semnele timpurii ale unei probleme de sanatate. Un diagnostic pus la timp va ajuta animalul de companie sa se recupereze mult mai repede.
-
Asigura-te ca animalul de companie continua sa faca miscare
Un animal de companie in varsta nu este la fel de activ ca un animal tanar, fara dureri. Desi este tentant sa iti doresti ca animalul tau sa se odihneasca pe canapea, este important sa continue sa faca miscare. La fel ca oamenii, animalele de companie beneficiaza de pe urma unui stil de viata sanatos. Ajusteaza exercitiile pe care le face animalul tau si consulta-te cu medicul veterinar. De exemplu, este posibil ca un caine care are artrita sa aiba nevoie de plimbari mai scurte.
-
Mentine-i mintea ocupata
Cauta jucarii potrivite varstei animalului tau si nivelului sau de energie. Este important ca acesta sa fie activ atat fizic, cat si mental. Pentru ca asemenea omului, animalele de companie se pot confrunta cu un declin cognitiv, odata cu inaintarea in varsta.
-
Verifica dieta animalului tau
Consulta-te cu medicul veterinar cu privire la dieta animalului tau de companie. „Cea mai buna dieta pentru animalul tau de companie va depinde de nevoile sale specifice de sanatate”, sustine Dr. Cuevas. Astfel, odata cu varsta, se poate ca animalul tau sa aiba nevoie de o hrana specifica: hrana pentru mobilitate, pentru rinichi sau mai slab calorica.
-
Schimbarile de mediu
Anumite schimbari de mediu ii pot face viata mult mai usoara animalului tau. Raporteaza-te la starea de sanatatea a animalului tau si vezi cum ii poti aduce un plus de confort. Ai grija totusi sa nu faci schimbari majore si bruste: „Nu vrei sa schimbi brusc lucrurile, mai ales daca animalul tau mai in varsta se confrunta cu declin cognitiv sau cu probleme de vedere”, te invata Dr. Cuevas.