Cum Putem Reduce Timpul Petrecut De Copii În Fața Ecranului?

2 aprilie 2020  |  07:02  |  👁 896 Vizualizari


Fie că este vorba despre telefon, tabletă sau televizor, în funcție de vârsta copilului, limitele sunt sănătoase și necesare. Neuroștiințele ne învață, spre exemplu, că un copil cu vârsta până în doi ani nu ar trebui să petreacă deloc timp în fața unui ecran.

Din cauza faptului că dispozitivele cu ecrane au devenit omniprezente în viața noastră, experții încearcă să își facă o idee cât mai clară asupra efectului pe care îl au acestea asupra sănătății noastre și mai ales asupra sănătății copiilor.

Evoluția timpului și modului de utilizare a dispozitivelor cu ecran.

Studiile arată că față de acum 10 ani, timpul și modul cum folosim dispozitivele cu ecran au făcut un salt important. Timpul petrecut în fața unui ecran este într-o continuă creștere în rândul copiilor, mai ales luând în considerare faptul că la aceată categorie de vârstă nu se poate vorbi despre utilizarea acestor dispozitive în interes profesional.
Copii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani petrec în medie în jur de 6 ore si 40 de minute în fața unui ecran. Aceste numere se referă la folosirea televizorului, navigarea pe internet, vizionarea videoclipurior sau alte activități de tip media și nu include timpul pe care copiii îl petrec în fața unui astfel de dispozitiv în interesul realizării temelor și proiectelor pentru școală.

Efecte negative ale folosirii excesive a dispozitivelor cu ecran.

Prima îngrijorare a cercetătorilor este faptul ca au descoperit o strânsă legătură între folosirea excesivă a televizorului, jocurilor video, smatphone-urilor sau tabletelor și sedentarism.
Pe lângă acest espect, petrecerea unui timp prelungit in fața acestor dipositive duce la reducerea calității somnului, a abilităților de socializare, crește riscul aparițiilor bolilor cardiace, dar și a obezității.
Există studii certe care susțin afirmația că un copil ce petrece mai mult de 35 de ore pe saptămână în fața unui ecran are șanse mult mai mari de a dezvolta o problemă cardiacă față de unul care petrece doar 16 ore pe săptamână.
Totuși există o diferență între tipurile de obiecte folosite, adică uitatul la televizor este considerat mai dăunător în comparație cu folosirea jocurilor video, deoarece există o predispoziție mai mare de a petrece mai mult timp fără mișcare, influențați de reclamele la diverse alimente nesănătoase și la consumul junk food.

De ce apar aceste probleme de sănătate?

Toate aceste probleme și tulburări ale săntății au ca punct de plecare lipsa mișcării, a exercițiilor fizice. Astfel se încurajează ca prin orice mijloace să se diminueze timpul petrecut în fața ecranelor și să crescă timpul petrecut afară, făcând mișcare.
Este demonstrat științific faptul că legătura dintre bolile cardiace și timpul petrecut în fața ecranelor este clar obezitatea. Obezitatea este consecința imediată a sedentarismului, a lipsei mișcării si a unei alimentații dezechilibrate.
Asociația Americană de Pediatrie susține că timpul petrecut la dispozitivele cu ecran nu trebuie să diminueze din timpul dedicat activităților fizice, din timpul de descoperire al lucrurilor noi de catre copii sau din timpul interacțiunilor sociale.

Cum se poate evita apariția tulburărilor de sănătate cauzate de aceste dispozitive?

O metodă bună ar fi chiar cu ajutorul telefoanelor sau tabletelor, prin intermediul unor reclame, care să sublinieze importanța perecerii timpului mai mult în exterior decât în interior.
O alta sugestie bună este aceea de transformare a timpului petrecut afară mai atractiv decât timpul petrecut în casă în fața unui ecran, la televizor sau la un joc video.
Mărirea interesului copiilor față de activitățile care au loc afară se poate realiza prin determinarea copiilor să încerce lucruri și activități noi. Acest lucru se poate realiza demonstrandu-le că și activitățile în aer liber au farmecul lor, că le pot aduce satisfacții mai mari decât activitățile din interior și că acestea au beneficii nuenumărate asupra fizicului și asupra sănătății și imunității lor.

Cum se poate reduce timpul petrecut în fața unui ecran de către un copil?

Datorită impactului destul de mare pe care dispozitivele inteligente îl au în viața și creșterea unui copil, simpla stingere a televizorului sau a telefonului nu mai este suficientă pentru ca acestuia să îi dispară interesul pentru utilizarea lor.
Pentru a reuși ca perioada de timp pe care copiii o petrec cu telefonul, tableta sau la televizor să fie limitată și cât mai scurtă, trebuie ca în momentul cheie familia să adopte atitudinea potrivită. În primul rând trebuie evitată sau redusă la minimum expunerea copilului la aceste surse sub vârsta de 2 ani. Situațiile de genul convorbirilor video cu bunicii se pot accepta și intră sub expunerea minimă.
Puterea exemplului este foarte puternică și în acest caz. În prezența copilului părinții și întreaga familie trebuie să îi ofere acestuia exemplu de socializare și interacțiune inter-umană. Nu este indicat să fie folosit telefonul sau alte astfel de dispozitive în prezența copilului decât în situații strict necesare.
În aceeași notă se recomandă implicarea alături de cel mic a parinților în diferitele activități fizice pentru a stimula interesul copilului pentru acestea. Organizarea periodică a unor excursii în aer liber, a activităților educative și interactive.

Concluzii

Statistic vorbind, timpul petrecut de către copii în fața televizorului este în scădere, cu toate acestea, timpul petrecut în fața unui ecran, ceea ce include și telefoan, tabletă, laptop, etc, este într-o continuă creștere.
Este clar că nu este importantă forma ecranului sau obiectivul pentru care este folosit, deoarece nici unul nu are circumstanțe atenuante, iar efectele asupra sănătății fizice și mentale sunt la fel de nocive.
Folosirea drept scuză a faptului că  și ”prietenii fac la fel” nu trebuie acceptată. Familia trebuie să suțina mișcarea fizică în aer liber și să încerce pe cât posibil să limiteze izolarea de societate și absența interactiunilor.
Având în vedere că trăim în era tehnologiei, nu trebuie exclus total contactul copiilor mai mari cu dispozitivele smart. Pentru o abordare corectă a acestui aspect, folosirea dispozitivelor cu ecran ar trebui limitat la câteva ore pe zi.
Idealul este integrarea folosirii dispozitivelor electornice cu ecran în activități cât mai diverse, în activități care să presupună și activitate fizică, în activități care se implice cunoașterea de lucruri noi și ducă la o dezvoltare cât mai echilibrată a copilului.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.