Cum pot călători românii în Ungaria. Anunțul MAE

2 iunie 2020  |  06:54  |  👁 795 Vizualizari


Ministerul Afacerilor Externe a precizat cum se pot deplasa românii în Ungaria.

Accesul cetățenilor români pe teritoriul Ungariei este permis doar în următoarele condiții:

1. posedă un drept de ședere legal în Ungaria (temporar sau permanent), împreună cu o carte de adresă (lakcim kartya).
2. sunt membri de familie ai unor cetățeni ungari care revin acasă împreună cu aceștia din urmă.
3. posedă pașapoarte diplomatice și de serviciu sau sunt membri ai unor organizații internaționale.
Carantina pentru aceste categorii de cetățeni este de 14 zile. Membrii corpului diplomatic intră în carantină doar dacă prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19.

Suplimentar este permis accesul lucrătorilor sezonieri și transfrontalieri, după cum urmează:

Pentru lucrătorii sezonieri:

 1. Este permisă intrarea pe teritoriul ungar a lucrătorilor sezonieri din țările vecine. Din România se permite intrarea pe la punctul de frontieră Nădlac, cu înștiințare prealabilă din partea angajatorului (cu 48 de ore înainte) prin transmiterea unui e-mail la poliția de frontieră. Lucrătorii sezonieri trebuie apoi să prezinte la frontieră o copie a înștiințării. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte contractul de muncă în original care atestă domeniul de activitate, locul de desfășurare a activității și perioada pentru care contractul a fost încheiat.
 2. Angajatorul este obligat să anunțe autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 3 zile înainte de sosirea lucrătorilor.

După sosirea lucrătorilor sezonieri, trebuie asigurate condițiile de carantina la locul de muncă.

 1. De asemenea:
 2. muncitorii zilieri vor fi transportați de angajator în mod organizat de la punctul de frontieră la locul de cazare; deplasările individuale nu sunt permise;
  2. locurile de cazare pot să fie părăsite doar organizat în scopul deplasării la locul de muncă;
  3. masa lucrătorilor trebuie asigurată de către angajator;
  4. lucrătorul este obligat să anunțe orice fel de simptome de îmbolnăvire în timpul carantinei la locul de muncă; în cazul în care se constată unele simptome, angajatul trebuie izolat și trebuie anunțate autoritățile de sănătate publică din Ungaria.


Pentru lucrătorii transfrontalieri:

 1. Persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfășurarea de activități agricole sau comercializarea de produse alimentare.
 2. Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptați de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare dacă, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19.

Așa cum a fost definit anterior prin Ordonanța Militară nr. 8 din 08.04.2020, prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.

De asemenea, este permis tranzitul cetățenilor români. Astfel, în continuarea măsurilor dispuse pentru fluidizarea traficului la granița dintre România şi Ungaria, începând de vineri, 29 mai, ora 07.00 (ora României), participanţii la trafic pot ieşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei operaţionale la graniţa cu Ungaria în regim permanent (24/24 h), în vederea intrării pe teritoriul statului vecin sau tranzitării spre alte state din vestul Europei. Totodată, autorităţile ungare au comunicat faptul că aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru persoanele care călătoresc din Europa de Vest, după ora 21.00.

La graniţa comună sunt operaţionale, atât pe sensul de intrare în ţară cât şi pe cel de ieşire, 11 puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control.

Pentru traficul de persoane şi camioane sunt operaţionale, în funcţie de specificul fiecărui punct, următoarele puncte de trecere a frontierei: T.F. Petea – judeţul Satu Mare; T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare; T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor; T.F. Borş – judeţul Bihor; T.F. Vărșand – judeţul Arad; T.F. Turnu – judeţul Arad; T.F. Nădlac I – judeţul Arad; T.F. Nădlac II – judeţul Arad.

De asemenea, prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri: T.F. Salonta – judeţul Bihor; T.F. Săcuieni – judeţul Bihor; T.F. Cenad – judeţul Timiş.

Se recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa de vest, astfel încât să fie evitată suprasolicitarea unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
Ungaria-Austria

HEGYESHALOM-NICKELSDORF (autostradă)

 1. intrare cetăţeni ungari;
  2. în scop de afaceri – cetăţeni din Cehia, Polonia, Germania, Austria, Slovacia şi Coreea de Sud;
  3. în scop de tranzit, zilinic între orele 20.00-12.00 – cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia şi Croația;
  4. trafic internaţional de marfă;
  5. lucrători transfrontalieri (cetăţeni austrieci şi cetăţeni ungari) fără limită teritorială.

  Ungaria-Slovacia

RAJKA-RUSOVCE M15

 1. intrare cetăţeni ungari;
  2. în scop de afaceri – cetăţeni Cehia, Polonia, Germania, Austria, Slovacia şi Coreea de Sud;
  3. în scop de tranzit, zilnic între orele 20.00-12.00 – cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia şi Croația;
  4. trafic internaţional de marfă;
  5. lucrători transfrontalieri (cetăţeni ungari şi cetăţeni slovaci) pe o rază de 30 de km.

Ungaria-Slovenia

TORNYISZENTMIKLOS-PINCE (M70)

 1. intrare cetăţeni ungari;
  2. în scop de tranzit, zilnic între orele 20.00-12.00 – cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina;
  3. trafic internaţional de marfă;
  4. lucrători transfrontalieri (cetăţeni ungari şi cetăţeni sloveni) pe o rază de 30 km.

Informaţii transport – Aeroportul Internațional Liszt Ferenc din Budapesta

Au fost introduse noi măsuri cu privire la transportul de persoane pentru cetăţeni români – autoturisme, autobuze, microbuze – care sosesc sau pleacă de pe Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta.

Şoferii şi pasagerii sunt exceptaţi de la măsura carantinării pe teritoriul Ungariei, dar pe parcursul călătoriei trebuie să urmeze culoarul de tranzit prestabilit şi să alimenteze doar la punctele marcate de pe traseu.

Şoferii care transportă pasagerii curselor aeriene cu aterizare/decolare de/pe aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta trebuie să părăsească teritoriul Ungariei pe culoarul prestabilit în interval de 24 de ore de la intrare prin punctul de frontieră.

Condiţia intrării cetăţenilor în scop de tranzit este supunerea la o examinare medicală, inexistenţa suspiciunii infecţiei COVID, respectiv îndeplinirea condiţiilor de intrare şi deplasare prevăzute de Codul frontierelor Schengen.

Şoferii mijloacelor de transport trebuie să facă dovada/certifice scopul transportului cu un document/foaie de parcurs prin care se adevereşte că pasagerii prezintă bilete de avion valabile şi că acestora le este asigurată intrarea pe teritoriul ţării de destinaţie.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.