Au apărut multe idei și teorii despre îmbolnăvirea cu noul coronavirus, de la modul de contaminare până la factorii favorizanți genetic, climatic sau la nivelul grupelor de sânge.
Multe dintre acestea s-au dovedit simple speculații, dar a rămas idea importanței imunității și echilibrului organismului în această perioadă. Pe lângă dezechilibrele normale trecerii de la toamnă la iarnă, stresului la nivel ridicat și pentru o perioadă îndelungată la care am fost supuși în acest an – prin teama de a nu ne îmbolnăvi – dezechilibrele care duc la scăderea imunității nu sunt întotdeauna vizibile.
De aceea ne mirăm când oameni aparent sănătoși se îmbolnăvesc de coronavirus și ajung la forme grave. În fapt , ei descoperă boli despre care nu știau, sau dezechilibre majore care oricum ar fi dus la îmbolnăviri cronice.
Poate această perioadă ne va determina să nu mai mergem la controale medicale doar în ultimul moment, atunci când bolile devin cronice. Pentru fiecare pachet de analize, există anumite interval la care medicii ne recomandă să le facem, intervale care sunt corelate cu vârsta și cu starea noastră de sănătate.
Fără a vă sugera să va grăbiți în aceste zile direct la medic pentru analizele de sânge, trebuie să reamintim că ele ar trebui realizate anual pentru o corectă monitorizare a evoluției organismului, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.
Este destul de evident că gradul de risc la contaminare cu noul coronavirus depinde de echilibrul sistemului imunitar al fiecăruia dintre noi. S-a mai spus – și este important să reamintim – că excesul de suplimente pentru imunitate nu face decât să mărească dezechilibrele, iar o imunitate forțată poate genera o reacție neadecvată a organismului și reacții imprevizibile sau adverse la tratamente care în mod normal dau rezultate rezonabile.
Cu alte cuvinte, soluția nu este să luăm un pumn de pastille, ci să ne descoperim dezechilibrele si să acționăm cu suplimente să acoperim doar aceste dezechilibre. În cadrul pachetului de baza de analize sunt importante de exemplu două elemente, dacă dorim să monitorizăm sistemul nostru imunitar :
Hemoleucograma identifica numărul și procentul celulelor care apară organismul de virusi si agenti patogeni, iar imunograma identifică numărul de anticorpi pe care aceste celule le generează – imunoglobulinele.
Imunoglobulina LgA constituie cel mai important element în lupta cu virusurile și bacteriile.
În această perioadă avem două motive importante să consumăm alimente echilibrat, să nu neglijăm somnul si sa încercăm să scăpăm de teama exagerată, teamă și stres care nu fac decât să crească riscul de contaminare, blocând sistemul imunitar. Paradoxal, am văzut cu toții că de multe ori se îmbolnăvesc chiar oamenii care se tem cel mai mult și au sistemul imunitar diminuat de acest stres puternic.
Pe lângă motivația protecției față de contaminare, mai avem un motiv important pentru care este bine să nu neglijăm în această perioadă monitorizarea echilibrului sistemului imunitar, fie că vorbim de analize de sânge sau doar de un regim de viață cât se poate de echilibrat.
Cu pași mai mari sau mai mici, în curând se va ajunge la un vaccin anti – COVID care se va aplica în masă și în România. Oricât ne-am fi dorit să avem un vaccin complet testat pentru perioade lungi de timp, este evident că nu vor fi multe opțiuni și că vaccinarea la nivel mondial va începe în curând cu variantele de vaccinuri care vor fi considerate cele mai sigure în piața internaționala. Și aici vorbim din nou despre monitoriarea imunității : cu cât avem o imunitate mai echilibrată, cu atât ne vom teme mai puțin de eventuale efecte secundare.
Poate că sunt momente în care ar trebui să dăm prioritate regimului de viață și echilibrului organismului nostru si sa îl supunem mai puțin stresului și fricii. Poate că ar trebui să ne pregătim fiecare dintre noi să avem un sistem imunitar echilibrat pentru perioada urmatoare, care nu va fi ușoară.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.