Autoritățile au publicat, miercuri, informații despre cum funcționează vaccinul nou autorizat de la Johnson&Johnson, inclusiv informații despre eficacitatea acestuia, dar și legate de reacțiile adverse. Într-un tabel publicat pe pagina oficială a Comitetului de Coordonare a Campaniei de Vaccinare sunt făcute și comparații între cele patru vaccinuri care vor fi folosite în România.
Valeriu Gheorghiță a anunțat, marți, că primele doze ajung în România la jumătatea lunii aprilie, fiind vorba despre o tranșă „nu consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze”. El a precizat că încă nu a fost luată o decizie finală privind strategia de vaccinare cu acest ser, dar, cum se administrează într-o singură doză, se pretează mai mult pentru vaccinare în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este redus. Vaccinul dezvoltat de Johnson&Johnson se numește Janssen. Acesta este indicat pentru pentru imunizare la persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste, scrie în prospectul publicat în limba română, deoarece „siguranța și eficacitatea nu au fost stabilite la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani”. Vaccinul se administrează într-o singură doză de 0,5 ml, doar prin injecție intramusculară.
Protecția începe la aproximativ 14 zile după vaccinare, iar durata protecției oferite de vaccin este necunoscută, fiind încă în curs de a fi determinată prin studii clinice aflate în desfășurare Conform prospectului vaccinului Johnson&Johnson, au fost raportate evenimente de anafilaxie. Trebuie să fie întotdeauna disponibil un tratament medical și o supraveghere adecvată în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului.
Se recomadă monitorizarea atentă, timp de cel puţin 15 minute după vaccinare. În asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecţiei cu acul. Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecţie acută.
Prezenţa unei infecţii minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării. În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență persoanelor cărora li se administrează tratament anticoagulant sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), întrucât în urma administrării intramusculare la aceste persoane pot să apară sângerări sau echimoze. Diferențele între cele patru vaccinuri care vor fi folosite în România Dacă Pfizer și Moderna funcționează pe principiul ARN mesager, Johnson&Johnson, ca și AstraZeneca, se bazează pe un vector viral nereplicativ.
Diferențele între cele patru tipuri de vaccin mai constau și în eficacitate. Astfel, în timp ce Pfizer și Moderna au o eficacitate de 95%, respectiv 94,1%, iar AstraZeneca – 60%, Johnson&Johnson are o eficacitate 67%. O altă diferență este aceea a regimului de administrare. Pfizer se administrează în două doze la interval de 21 zile, Moderna în două doze la interval de 28 de zile iar AstraZeneca în două doze la 56 de zile. Spre deosebire de acestea, Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză. De asemenea, în privința stocării pe termen lung, Pfizer se păstrează 6 luni la -80 de grade Celsius, Moderna – aceeași perioadă de timp, dar la -20 de grade Celsius, AstraZeneca – tot 6 luni, dar între 2-8 grade Celsius. În privința Johnson&Johnson, acesta se menține 24 de luni la -20 de grade Celsius.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.