CSM aduce clarificări. Restricţiile impuse de Guvern nu vizează activitatea instanţelor

25 octombrie 2021  |  08:13  |  👁 256 Vizualizari


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) transmite că prevederile hotărârii de guvern prin care s-au impus noi restricţii pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea.

Redăm comunicatul CSM:

Prevederile H.G. nr.1130/2021 pentru modificarea anexelor nr.2 şi 3 la H.G. nr.1090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, justificate în contextul pandemic existent în România, nu vizează activitatea instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea.

În urma analizei, atât direcţia internă a Consiliului Superior al Magistraturii, la solicitarea preşedintelui CSM, cât şi Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, au apreciat că prevederile H.G. nr.1130/2021 nu intră în conflict şi nu sunt aplicabile domeniului justiţiei odată ce legiuitorul a stabilit printr-un demers legislativ special organizarea şi desfăşurarea activităţii instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea în contextul pandemiei de COVID-19.

În consecinţă, activitatea instanţelor şi parchetelor de pe lângă acestea se va desfăşura în aceleaşi condiţii ca şi cele anterioare H.G. nr.1130/2021 atât în ceea ce priveşte actul de judecată şi de urmărire penală, cât şi în ceea ce priveşte accesul justiţiabililor în sediile acestora, cu respectarea strictă a regulilor de protecţie luate de autorităţi în scopul limitării efectelor pandemiei.

Consiliul Superior al Magistraturii respinge şi pe această cale speculaţiile publice în sensul împotrivirii faţă de măsurile restrictive luate prin H.G. nr.1130/2021, subliniind că aplicabilitatea acestui act normativ nu vizează activităţile specifice desfăşurate de instanţe şi parchetele de pe lângă acestea şi recomandă, în continuare, respectarea tuturor măsurilor luate de autorităţi în scopul limitării efectelor pandemiei.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.