Cresc ratele în euro. Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referinţă la 2%

28 octombrie 2022  |  06:18  |  👁 172 Vizualizari


Românii care au credite în euro, cu dobândă variabilă, vor plăti rate mai mari. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să majoreze, din nou, dobânda de referinţă cu 0,75 puncte de bază, pentru a face faţă exploziei inflaţiei în zona euro ca urmare a consecinţelor războiului din Ucraina.

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. Prin această majorare substanţială a ratelor dobânzilor pentru a treia oară consecutiv, Consiliul guvernatorilor a înregistrat progrese considerabile în procesul de retragere a măsurilor acomodative de politică monetară”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

Economiştii se aşteaptă ca dobânzile să crească şi mai mult pe finalul anului, iar euro să se aprecieze în raport cu leul şi cu alte valute. Cresc inclusiv dobânzile pentru depozite.

Practic, ratele sunt primele afectate de decizia Băncii Central Europene de a majora dobânda de referință, de la 1.25 la 2.00. Euribor la 3 luni, echivalentul indicelui Robor pentru creditele în euro, a urcat chiar anticipat la 1,57%. La începutul anului era sub 0! Acum, de exemplu, rata unui credit de 50.000 de euro, pe 30 de ani, poate fi mai mare cu 40 de euro față de trimestrul trecut. Și cu 60 de euro față de acum două trimestre. Analiștii se așteaptă că ratele să crească în continuare.

Cei care au avut credite în euro au fost favorizați, pentru că Euribor a fost chiar negativ, deci dobânzile au fost scăzute, iar cursul euro-leu constant. Însă s-a schimbat trendul brusc, de la jumătatea anului chiar se văd creșteri semnificative la rate din cauza indicilor bancari, a dobânzilor”, ne-a spus Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom.ro.

Oficialii Băncii Centrale Europene au majorat dobânda de referință de trei ori în acest an, ca urmare a creșterii accelerate a inflaţiei în tot spaţiul european: acum a atins un nivel record de aproape 10%, în septembrie.

Având în vedere că inflația a ajuns aproape la (…) 10%, în mod normal, Banca Centrală Europeană va încerca să ridice nivelul dobânzilor, pentru a compensa cât de cât din efectele negative ale acestui fenomen”, a explicat profesorul Radu Mușetescu, de la Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti.

Dobândă mică, inflație mare

Economiștii avertizează însă că dobânda cheie e prea mică în raport cu inflația și se așteaptă la noi majorări.

Probabil este un calcul pe care îl fac cei de la Banca Centrală Europeană, vis a vis de finanțarea guvernelor Europei. Sunt foarte multe guverne foarte îndatorate (…) și atunci (…), probabil, pentru a evita recesiunea se menține în continuare o politică din aceasta relaxată”, a explicat și Cristian Păun, profesor, Academia de Ştiinţe Economice, Bucureşti.

Majorarea dobânzii-cheie europene vine în contextul în care în România au crescut continuu imprumuturile în valută, după ce s-au scumpit creditele în lei.

Volumul total al creditelor în valută a urcat în septembrie la un echivalent în lei de peste 100 de miliarde, din care peste 80 de miliarde sunt împrumuturile companiilor, iar diferența, cele ale populației, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale. Aproape toate împrumuturile în valută sunt în euro.

Se scumpesc creditele, dar cresc și dobânzile pentru depozite. Iar economiștii anticipează că după majorarea dobânzii de referință va urma şi o apreciere a euro în raport cu leul şi alte valute. În cazul leului, totul depinde însă și de cum va reacționa Banca Națională.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.