După ce în perioada în care cursurile s-au ținut online unii elevi nu au putut participa la ore pentru că nu au avut acces la internet, acum aceștia se confruntă cu o altă problemă.
Profesorii le-au pus în catalog sute de absențe, iar din cauza lor, familiile nevoiașe au pierdut ajutorul pe care îl primeau tocmai ca să își trimită copiii la școală.
În Maramureș, aproximativ două mii de elevi au adunat absențe în primul semestru din acest an școlar – când cursurile au fost online.
Andrei este în clasa a doua și are trecute în catalog peste o sută.
Andrei Ș, elev: „Am primit tabletă de la școală, dar n-am folosit-o pentru că n-am avut internet. Am ținut-o în dulap. N-am putut să intru la cursuri la profesori și am adunat absențe tot semestrul.”
Din cauză că Andrei nu a avut acces la internet și a strâns absențe, părinții lui au pierdut așa-numita „alocație de susținere” care se acordă familiilor cu venituri mici ca să se asigure că juniorii merg la școală.
Grigore Ș, tatăl lui Andrei: „A încercat, dar n-a reușit, dacă n-a avut internet. Am avut și ajutor, dar ni l-a tăiat.”
Sumele pe care părinții le-au pierdut pentru că băieții și fetele lor au strâns absențe întrucât nu au avut acces la internet ajungeau până la 500 de lei pe lună. Pe lângă bani, copiii au pierdut foarte multe lecţii.
Paula D, mama unui elev: „A rămas foarte în urmă pentru că n-a intrat online.”
Potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în toată țara sunt 12 mii de elevi care au strâns absențe în primul semestru și familiile lor au pierdut alocația de susținere. Cei mai mulți sunt din Dolj, Suceava, Bacău și Vaslui.
DOLJ – 1.275
SUCEAVA – 1.237
BACĂU – 1.014
VASLUI – 947
PRAHOVA – 794
MARAMUREȘ – 770
Ligia Duruș, purtător de cuvânt al ISJ Maramureș: „Poate nu au avut o bună conexiune la internet sau poate acel gadget nu a funcţionat corect și în condițiile acestea au putut să apară atâtea absențe.”
Mihaela are doi copii la școală. Pe strada unde locuiește în Poiana – Bacău nu este nici măcar semnal la telefon.
Mihaela A, părinte: „Dacă nu avem tabletă, cu ce să intrăm, că la telefon nu avem semnal.”
În perioada în care – din cauza restricțiilor impuse de pandemie – elevii au făcut școala online, foarte mulţi copii nu au avut acces la educație. 250 de mii nu au avut tablete și 200 de mii nu au avut internet.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.