Controverse la CCR. Se cere anularea unui concurs! Un candidat s-a adresat instanței

7 aprilie 2022  |  10:07  |  👁 234 Vizualizari


O situație ajunsă în atenția instanței vizează o contestație ce a fost depusă ca urmare a unui concurs organizat la CCR.

Mai precis, pe 29 martie acest an, Curtea Constituțională a organizat un concurs pentru patru posturi vacante de magistrat-asistent. Andrei Nicolae Popa, unul dintre juriștii care și-au depus dosarul pentru a participa la această procedură de selecție aspirând la funcția amintită, s-a adresat instanței. Acesta a atacat atât hotărârea privind aprobarea regulamentului de concurs, cât și hotărârea privind organizarea concursului, solicitând suspendarea celor două acte ale Curții, potrivit stiripesurse.ro.

„Situația a stârnit tensiuni în interiorul Curții, unde nu lipsesc suspiciuni că unii judecători ar fi dorit să-și promoveze favoriții în funcții. Coincidență sau nu, după acțiunea în instanță, toți participanții la proba scrisă a concursului au fost respinși”, conform sursei menționate.

A solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărâri ale CCR

Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr. 24/2021 s-a dat undă verde

Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent. Organizarea, în data 29 martie 2022, ora 10:00, a concursului pentru ocuparea celor patru posturi s-a aprobat prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr.2/2022.

Pe 23 februarie acest an, candidatul Andrei Nicolae Popa s-a înscris la concurs. Câteva zile mai târziu, respectiv pe 8 martie, pe pagina de internet a Curții Constituționale s-a publicat rezultatul selecției în urma probei de verificare a dosarelor, candidatul fiind declarat respins. Popa s-a adresat instanței. Iar în urma contestației și a plângerii prelabile formulate, acesta a solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărâri ale CCR care au stat la baza organizării concursului.

Andrei Nicolae Popa susține că hotărârile CCR erau acte administrative cu caracter normativ, potrivit jurisprudenței curților de apel și a CCR, motiv pentru care trebuia îndeplinită procedura de supunere în transparență decizională, lucru care nu s-ar fi întâmplat. Mai mult, hotărârea referitoare la regulamentul de concurs nu este motivată în fapt și nu este însoțită de niciun referat de aprobare sau alt document de aprobare care să fi fost publicat, pentru a fi adus la cunoștința persoanelor interesate.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.