Lista afecțiunilor care pot impiedica obtinerea sau reînnoirea permisului auto din cauza bolilor cronice este stabilită conform legislației în vigoare, precizată în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010. Un examen medical este obligatoriu pentru toți solicitanții unui permis auto, iar aceste afecțiuni includ:
- Afecțiuni ale vederii: Persoanele cu probleme de vedere nu pot obține sau reînnoi permisele de conducere. Examinarea medicală trebuie să asigure o acuitate vizuală corespunzătoare: cel puțin 0,5 pentru ambii ochi (cu lentile de corecție, dacă este cazul) pentru persoanele din grupa 1, iar pentru cele din grupa 2, acuitatea vizuală trebuie să fie de cel puțin 0,8 la ochiul bun și minim de 0,1 la celălalt, cu lentile de corecție, dacă este cazul.
- Handicapul locomotor: Candidații cu afecțiuni ale aparatului locomotor nu pot obține sau reînnoi permise, cu excepția celor care aduc avizul unei unități de asistență medicală autorizate, în urma evaluării medicale și, dacă este necesar, a efectuării unui test practic.
- Afecțiuni cardiovasculare: Persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, angină pectorală de repaus sau emoție, tensiune arterială anormală, stimulator cardiac sau antecedente de infarct miocardic pot pierde permisul auto. Acordarea sau menținerea permisului depinde de avizul medicului și efectuarea verificărilor medicale periodice.
- Diabetul zaharat: Persoanele cu episoade repetate de hipoglicemie acută nu pot obține permisul auto. Bolnavii de diabet zaharat sub tratament medicamentos pot obține permisul doar cu aviz medical autorizat și controale medicale periodice.
- Problemele de auz: Persoanele din grupa 2 pot obține sau reînnoi permisul doar cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Începând din 2019, cei cu hipoacuzie profundă bilaterală pot fi încadrați în grupa 1 doar dacă mașina are oglinzi mai mari.
- Afecțiuni neurologice: Persoanele cu afecțiuni neurologice grave, precum epilepsia, nu pot obține sau reînnoi permisele de conducere.
- Tulburări mintale: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite în cazurile de probleme comportamentale grave, retard psihic sever sau tulburări mintale grave.
- Afecțiuni renale: Candidații și conducătorii auto cu insuficiență renală gravă pot obține sau reînnoi permisele doar cu aviz medical autorizat și controale medicale periodice.
- Dependența de alcool, droguri și medicamente: Permisul de conducere poate fi anulat la solicitarea medicilor care constată că persoanele respective nu sunt apte pentru șofat.