Comuna Gornet, prima localitate din Prahova care intră în carantină!

23 iulie 2020  |  06:50  |  👁 419 Vizualizari


Locuitorii comunei Gornet sunt primii prahoveni care intră în carantină, după aplicarea noii legislații. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, la propunerea Direcției de Sănătate Publică, instituirea carantinei zonale în satul Gornet din comuna Gornet. Pentru că, de fapt, satul Gornet se află chiar la intrarea în comună, toți locuitorii vor avea de suferit din cauza acestei măsuri.
Conform hotărârii luate de CJSU, vor fi permise intrarea și ieșirea din localitatea doar pentru transportul de marfă, pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități în comuna Gornet, locuitorii care merg la serviciu în afara localității, în baza unei adeverințe de la angajator, persoanele care realizează activități agricole, pentru persoanele care se deplasează să îngrijească un copil/persoană cu dizabilități, pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală ce nu poate fi amânată sau în cazul decesului unui membru al familiei.
CARE ESTE „COTA” DE BOLNAVI PENTRU CARANTINAREA UNEI ZONE
Ordinul semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care se stabilesc inclusiv condițiile în care poate fi instituită carantina pentru localitățile cu focare active de coronavirus, prevede că se recomandă carantina zonală atunci când se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
Care sunt criteriile pentru declanșarea analizei pentru propunerea de carantinare zonală: trend crescător pentru ultimele 14 zile, rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la mia de locuitori), ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise, ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste această vârstă, personalul insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate și altele care țin de modul în care face față sistemul sanitar la numărul de cazuri.
lNSP evaluează analiza de situație locală propusă de catre DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență.
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
Pe de altă parte, propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către lNSP și, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă catre CJSU și, ulterior, decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
PREȘEDINTELE CJ PRAHOVA, BOGDAN TOADER, NU ESTE DE ACORD CU RAPORTUL DE TREI CAZURI LA MIA DE LOCUITORI
Bogdan Toader, președintele PSD Prahova și al Consiliului Județean Prahova, a atacat, ieri, condițiile prin care se poate institui carantina zonală: “Nu voi fi NICIODATĂ de acord cu instituirea carantinei pentru trei cazuri confirmate cu coronavirus la o mie de locuitori!
În calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu voi fi de acord NICIODATĂ cu instituirea carantinei în localitățile în care există trei cazuri confirmate de coronavirus la o mie de locuitori!
Ce ar însemna acest lucru? Că, la rata actuală de îmbolnăvire, luând în calcul datele oficiale furnizate zilnic de guvernanți, se vor putea carantina comunități întregi, după bunul plac al unor incapabili să țină sub control epidemia!
3 la mie! Dacă se va ține cont de această rată de infectare, în curând toată România va intra în carantină! Ce se află, de fapt, în spatele acestor decizii aberante? Incapacitatea acelorași guvernanți de a ține în frâu răspândirea comunitară a noului coronavirus! Incapacitatea sau imposibilitatea direcțiilor de sănătate publică de a efectua corect și în timp util anchetele epidemiologice, în ciuda faptului că, recent, reprezentanții Guvernului Orban s-au lăudat că au suplimentat posturile în DSP-uri! Domnilor liberali, nu vă bați joc de români! Luați decizii corecte, nu luați hotărâri în spatele cărora să vă ascundeți neputința de a guverna!”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.