Comuna Aluniș este un model bun de urmat

Problemele care se cer rezolvate sunt multe, adesea în regim de prioritate, într-o comună şi toate se învârtesc în jurul banilor, dar acolo unde „calculele” se fac şi cu mintea, cu priceperea şi cu sufletul de gospodar, drămuind fiecare leu şi gândind pentru familia mare a aşezării aşa cum se gândeşte orice om la el acasă, soluţiile şi rezolvările se găsesc până la urmă, scrie Ziarul Prahova.

Aceasta e filozofia edilitar-gospodărească de la care a pornit şi primarul comunei Aluniş, Bîgiu Iulian Cristian, neuitând, cu experienţa sa de 18 ani în administraţie, că a fi prevăzător şi a anticipa sunt de asemenea calităţi obligatorii când sunt multe de făcut şi banii niciodată de ajuns într-o localitate cu aproape 3500 de suflete.

Aşa că tot mai uitatul proverb al saniei făcute vara şi al carului croit iarna a fost adus în actualitate. Din fondurile proprii ale Primăriei Aluniş a fost realizată o achiziţie de utilaje, în valoare de aproximativ 80 de mii de euro, la care se adaugă TVA, ce permit efectuarea unor lucrări pe domeniul public şi în beneficiul instituţiilor din localitate.

Astfel, având la dispoziţie un buldoexcavator, la care s-a ataşat o cositoare, pot fi realizate, în întreaga aşezare, în timp optim şi cu randament maxim, lucrări de curăţare, îngrijire şi toaletare ale vegetaţiei şi ale arborilor, astfel încât pe de o parte să se împiedice creşterea necontrolată a acestora, cu riscurile ştiute pentru sănătatea oamenilor, iar pe de altă parte să se asigure un aspect civilizat frumoasei localităţi din zona central nordică a judeţului, desfăşurată în formă de dreptunghi în subcarpaţii de pe Valea Teleajenului.

De asemenea, fiindcă încălzirea instituţiilor se asigură cu lemne, a fost achiziţionat şi un despicător hidraulic pentru lemn, astfel încât să fie pregătite din vreme cantităţile necesare asigurării căldurii în grădiniţe şi şcoli, la centrul medical, primărie şi căminul cultural.

De reţinut că, pe lângă utilitatea principală, existenţa acestui utilaj a permis şi o triere a beneficiarilor de ajutor social, astfel încât în prezent este acordat doar celor care au reale probleme de sănătate sau sunt lipsiţi de orice mijloc de întreţinere, iar puţinele persoane beneficiare care sunt apte de muncă se achită de obligaţia de a efectua diverse lucrări pe raza comunei, inclusiv de a ajuta la sortarea şi aranjarea lemnelor.

Într-un timp în care simţul gospodăresc e cam străin multora dintre cei care au în grijă administrarea localităţilor şi viaţa oamenilor lor, mai totul limitându-se la bani şi mai ales la invocarea lipsei lor, un asemenea exemplu s-ar cuveni urmat şi, poate, astfel , s-ar schimba mai repede în bine felul în care arată aşezările, gradul de confort şi de civilizaţie.

Printre proiectele finalizate de primarul din Alunis se numara renovarea gradinitei din sat, igienizarea si reabilitarea tuturor fantanilor, asfaltarea terenului din curtea scolii, dar si construirea unui centru medical modern.

Acesta din urma era la sfârșitul anului 2016 cel mai important proiect realizat in comună, centrul aflându-se în tratative pentru a deschide o sectie de Urgente pentru satenii din Alunis.

“Nimic nu este mai important decat educatia si sanatatea oamenilor. La asta m-am gandit atunci cand am alocat fondurile in comuna noastra si voi merge in aceasta directie pana la capat. Oamenii merita un trai bun, indiferent ca traiesc in marile orase sau la sat. Aici se munceste foarte mult, in comunele prahovene se produc fructe si legume pentru tot judetul, iar acesti mici fermieri si agricultori merita sa aiba conditii medicale bune, iar copiii lor sa fie educati in scoli curate, moderne, de care sa fim mandri. Cat despre fantanile pe care le-am modernizat si igienizat, si acest capitol reprezinta o necesitate. Nu ne permitem sa ne imbolnavim cetatenii. Nu mai suntem in 1400”, declara primarul Cristian Bigiu în anul 2016 pentru ph-online.

Related posts

Leave a Comment

one + sixteen =