Companiile din România controlate de entităţi supuse sancţiunilor împotriva Rusiei pot funcţiona, dar supravegheate de stat. Ministrul Economiei: ”Se pune problema protejării a mii de locuri de muncă”

10 iunie 2022  |  05:59  |  👁 172 Vizualizari


Companiile din România controlate de entităţi supuse sancţiunilor introduse împotriva Rusiei, pe fondul situaţiei din Ucraina, îşi vor putea continua activitatea în ţara noastră fără conturi blocate, dacă vor intra sub un sistem de supraveghere din partea statului.

Această condiție este prevăzută într-o Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea OUG a Guvernului nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, adoptată joi de Executivul de la Bucureşti.

„Izbucnirea conflictului militar din Ucraina a adus atingeri foarte importante asupra echilibrului economic din România, dar şi din multe alte state din Europa. În contextul impunerii unor sancţiuni la nivel UE asupra companiilor cu acţionariat rusesc, lanţul economic din România a fost impactat indirect, astfel că se pune problema protejării firmelor din acest lanţ care nu se supun sancţiunilor, dar mai ales se pune problema protejării a mii de locuri de muncă. Un exemplu este industria metalurgică unde sunt angajate aproximativ 22.000 de persoane, un altul – industria auto unde se estimează că pot fi afectate 5.000 de locuri de muncă din aproximativ 200.000, în prezent. Obiectivul nostru constă în reducerea riscului de pierdere a locurilor de muncă pentru aceşti salariaţi şi evitarea creşterii şomajului. Trebuie să ne adaptăm şi să luăm măsuri cât mai rapid posibil pentru a evita crize în lanţ”, a explicat Florin Spătaru, ministrul Economiei, într-un comunicat de presă.

Instituirea unui set suficient de garanții

Ordonanţa de urgenţă aprobată completează OUG nr.202/2008 privind punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, prin reglementarea posibilităţii de instituire a unui set eficient de garanţii, care să asigure că regimul de sancţiuni al Uniunii Europene nu este prejudiciat, în cazul acordării unor derogări, iar persoanele juridice din România să îşi poată continua activitatea.

Astfel, se introduce un supraveghetor desemnat de stat pentru aceste companii, condiţia pentru instituirea supravegherii fiind ca aplicarea măsurii restrictive a îngheţării fondurilor şi a resurselor economice ale persoanei juridice să aibă un impact economic semnificativ. Autoritatea competentă sesizată potrivit va transmite în termen de o zi lucrătoare solicitarea companiei către Ministerul Economiei pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor. Dacă cererea pentru supraveghere este aprobată, prin ordin al ministrului Economiei, se desemnează un reprezentant din cadrul ministerului care să îndeplinească calitatea de supraveghetor permanent. După instituirea sistemului de supraveghere, fondurile şi/sau resursele economice ale persoanei juridice vor fi deblocate.

În cazul în care compania nu îndeplineşte condiţiile pentru instituirea supravegherii, Ministerul Economiei comunică în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea solicitării acest fapt autorităţii la care a fost depusă cererea firmei respective, iar autoritatea competentă respinge cererea.

Obligațiile supraveghetorului

Potrivit sursei citate, supraveghetorul desemnat de stat va putea participa la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor, asociaţilor, consiliului de administraţie şi alte asemenea şedinţe privind managementul companiei, în calitate de observator; va avea acces în toate locaţiile în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi la toate documentele primite de persoana juridică, respectiv documente financiar-contabile, juridice şi alte documente care privesc activitatea economică. Supraveghetorul desemnat va fi remunerat cu o indemnizaţie la nivelul maxim stabilit pentru membrii Consiliului de Administraţie sau la nivelul maxim al salariului persoanelor cu funcţie de conducere, dar nu mai puţin de 10.000 lei, brut.

Printre obligaţiile supraveghetorului se află: monitorizarea activităţii persoanei juridice în vederea identificării oricăror indicii rezonabile cu privire la derularea oricăror operaţiuni cu persoane şi/sau entităţi desemnate şi informarea autorităţii competente şi Ministerului Economiei de fiecare dată când există suspiciuni privind nerespectarea regimului sancţiunilor.

În situaţia în care persoana juridică utilizează fondurile sau resursele economice cu încălcarea sancţiunilor, autoritatea competentă revocă prin act administrativ măsura dispusă ca urmare a admiterii cererii, caz în care persoana juridică revine la regimul sancţionatoriu, precizează ministerul de resort.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.