Comisia Europeană anunță iminența introducerii facturilor electronice/ Doar în 2020 doar din TVA s-au pierdut 93 de miliarde de EURO din TVA

29 noiembrie 2022  |  07:02  |  👁 168 Vizualizari


”Statele membre au pierdut 93 de miliarde de euro din neplata TVA -ului în 2020. Într-un moment în care nevoile de investiții continuă să crească și finanțele publice sunt limitate de nivelurile ridicate ale datoriilor, acestea sunt pierderi pe care nu le putem permite”,  a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, vorbind la simpozionul privind impozitarea.

”Introducerea sistemelor de facturare electronică va permite statelor membre să recupereze 11 miliarde de euro în plus pe an în următorii zece ani din veniturile TVA neîncasate în prezent. Luna viitoare vom prezenta o propunere”, a subliniat Gentiloni.

”Atunci când reflectăm asupra viitorului politicii fiscale în UE, trebuie să ținem cont de un adevăr inevitabil: Europa este deja regiunea cu cea mai mare impozitare din lume. În UE, raportul dintre impozite și PIB este de aproximativ 40%, comparativ cu o medie de 33% în OCDE. Posibilitățile de a crește în continuare veniturile fiscale sunt limitate. Dar ne putem gândi cum să ne adaptăm mixul fiscal, să îl facem mai echitabil, mai ecologic, mai favorabil creșterii”, a remarcat comisarul, amintind că ”actualul mix fiscal al UE depinde în mare măsură de impozitele pe forţa de muncă, ce reprezintă mai mult de 50% din totalul veniturilor fiscale. Taxa pe valoarea adăugată (cu peste 15% din totalul veniturilor fiscale) reprezintă a doua componentă ca importanță. Alte baze de impozitare contribuie mult mai puțin”, relatează IlSole24Ore citat de Rador.

”Anul viitor, Comisia Europeană va propune un set unic de reguli fiscale pentru a face afaceri în Europa. Îl vom numi Befit, acronim pentru Business in Europe”, a anunțat Gentiloni. ”Befit se va inspira din reforma celor doi piloni la nivel global, dar va merge şi mai departe, pentru a oferi un nou sistem de impozitare a corporațiilor care să se potrivească pieței noastre unice strâns integrate”. Noul cadru ”va înlocui sistemele naționale de impozitare pe profit, reducând astfel costurile de conformare și barierele în calea investițiilor transfrontaliere”. ”Befit – a adăugat comisarul UE – va avea caracteristicile fundamentale ale unei baze fiscale comune simplificate și ale repartizării profitului impozabil între statele membre. Va fi un alt pas important în lupta împotriva concurenței fiscale dăunătoare”. La 17 octombrie, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe această temă, care va fi deschisă până pe 5 ianuarie.

sursa: stiripesurse.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.