Codul Rutier 2023 schimbă regulile de circulație elementare: toți șoferii trebuie să știe modificările, să evite amenzile

14 martie 2023  |  07:31  |  👁 176 Vizualizari


În luna februarie 2023, Codul Rutier din România a suferit mai multe schimbări substanțiale. Multe dintre ele vizează sancțiunile pentru diferite tipuri de greșeli în trafic. În mod surprinzător, însă, s-au modificat și reguli fundamentale de circulație pe străzile patriei.

Din acest an, s-a clarificat circulația în sensurile giratorii, s-au schimbat regulile pentru toți șoferii. Spre deosebire de ce se întâmpla anterior, de acum, legislația este semnificativ mai precisă, pentru a nu mai lăsa loc de interpretare când vine vorba de soluțiile date în cazul accidentelor din giratoriu. Astfel, se dorește ca în fiecare colț al țării să deciziile să fie aceleași.

Codul Rutier 2023 vine cu schimbări importante

Odată cu HG 130/2023, ce definește regulamentul de aplicare a Codului Rutier, s-a modificat definiția intersecției cu sens giratoriu și, implicit, s-a schimbat modul în care circuli în el. Din acest an, regulamentul definește acum intersecția cu sens giratoriu ca fiind intersecția dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale.

Mai mult decât atât, conform avocatnet.ro, în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. Nu în ultimul rând, șoferii trebuie să acorde prioritate de trecere când urmează să pătrundă într-o intersecție cu circulație în sens giratoriu față de cei care circulă în interiorul acesteia.

Deși aceasta nu este neapărat o schimbare, în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, este interzisă oprirea voluntară a vehiculelor. Este considerată oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, dacă aceasta se încadrează într-o durată de cel mult cinci minute.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.