Ciolacu: Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie; Liberalizarea prețurilor în energie a fost o tâmpenie

10 august 2022  |  12:55  |  👁 174 Vizualizari


Liberalizarea prețurilor la energie a fost o tâmpenie, a spus liderul PSD Marcel Ciolacu, după ce Mugur Isărescu a anunțat că, dacă nu intervenea schema de plafonare a prețurilor la energie, am fi avut o inflație de 20%.

 

Marcel Ciolacu a menționat: “Cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat în energiei și decizia cea mai corectă făcută atunci, într-un fel pe colțul mesei, pentru că se pierduse absolut și timpul și nu s-au luat niște decizii când trebuia, respectiv prin octombrie anul trecut,  și atunci am venit cu acea compensare care a diminuat și inflația și impactul asupra populației, IMM-urilor  etc. Nu mi-am schimbat părerea și nici n-o să mi-o schimb vreodată –  acea liberalizare a prețurilor în energie a fost o tâmpenie. Nu că nu ar fi fost necesară, dar trebuia să gândești anumiți pași, să gândești un astfel de fenomen. Dacă la gaze suntem aproape acoperiți cu consumul prin deschiderea unor noi capacități, cum e la Caragele sau în Marea Neagră – deja în Marea Neagră au început să se extragă aproape 1 miliard de metri cubi pe an, la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%.

Nu producem cu 15% față de cât consumăm. Cam aici suntem în acest moment. Suntem interconectați cu întreaga Europă, nu se pune problema să rămânem fără energie – așa ceva este exclus. Dar nu se mai poate continua mult timp pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei din energie. Nu putem aloca bugetul de la sănătate sau de la învățământ. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată și, după aceea, Ministerul Energiei să vină cu anumite soluții, cu OPCPOM, cu ANRE etc. Dar politica energiei într-o țară o face Ministerul Energiei. (…) Noi am mai făcut o altă tâmpenie. S-a vândut energia pe anul acesta. Nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în coaliție, dar trebuie pe zona casnică o reglementare a prețului, mai ales că putem acoperi din producția proprie unde statul este majoritar în companii. Pe producători i-am impozitat cu 80-85%, dar pe cei care vând de la 4-500 la 2000 sau 3000 pe PZU nu există nici o reglementare. În această zonă trebuie intervenit. Trebuie venit cu o soluție foarte rapidă”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.