Joaquin Phoenix este un bărbat frumos, talentat, ce se face ușor plăcut în fața camerei. Indiferent dacă joacă rolul unui împărat roman în sandale, rolul unui psihopat, sau al unui personaj devastat de problemele din dragoste, reușește imediat să-ți capteze atenția în fața ecranului.
Joaquin Phoenix este unic, iar cele mai bune filme cu el, aș putea spune că sunt toate filmele în care a jucat el. Recunosc că l-am descoperit târziu, dar niciodată nu e prea târziu, iar ce a urmat după Walk the Line reprezintă o filmografie bogată, oricând de așezat pe raftul cu „delicatesuri”.
Nu mulți actori de vârsta lui se pot lăuda că au lucrat cu nume precum Spike Jonze, Paul Thomas Anderson, Ridley Scott, M Night Shyamalan sau Lynne Ramsay. De asemenea, nu sunt alți actori care au participat la emisiunea lui David Letterman pentru a-și promova în secret documentarul satiric în care Phoenix se retrage din cariera de actor pentru a urma una de cântăreț de hip-hop. Doar Joaquin Phoenix poate pretinde asta.
Joaquin Phoenix este un bărbat frumos, talentat, ce se face ușor plăcut în fața camerei. Indiferent dacă joacă rolul unui împărat roman în sandale, rolul unui psihopat, sau al unui personaj devastat de problemele din dragoste, reușește imediat să-ți capteze atenția în fața ecranului. Iată mai jos cele mai bune șapte filme cu Joaquin Phoenix, alese de critici și de fani:
Her (2013)
Her este o meditație puternică asupra singurătății și a tehnologiei, ce vine din imaginația regizorului Spike Jonze.
Acțiunea este plasată într-un viitor apropiat, când Theodore Twombly, personajul lui Phoenix încearcă să se conecteze cu alte persoane, în urma unui divorț extrem de dureros. Răspunsul la problemele lui vine sub forma unui program personalizat numit „Samantha” (vocea lui Scarlet Johansson). Filmul are un frumos design minimalist și o coloană sonoră incredibilă semnată de Karen O și Arcade Fire.
Inherent Vice (2014)
Filmul lui Paul Thomas Anderson este o adaptare hilară a romanului lui Thomas Punchon. Phoenix joacă rolul unui detectiv particular dependent de droguri, pe nume „Doc” Sportello, ce trăiește în Los Angeles-ul anilor 1970. El acceptă un nou caz, acela de a o căuta pe fosta lui iubită, Shasta (Katherine Waterson). Investigația îl conduce către o varietate mare de personaje bizare și interacțiuni ciudate. Cu ajutorul actorilor Reese Witherspoon, Josh Brolin, Joanna Newsom, Owen Wilson și Benicio del Toro, filmul este o capodoperă de nume și zile mari.
The Master (2012)
Filmul anterior lui Inherent Vice, al lui Anderson a fost The Master, un lungmetraj în care Joaquin are din nou rolul principal. El îl joacă pe Freddie Quell, un veteran al celui de-al doilea război mondial, ce încearcă să se reacomodeze societății după război. Din întâmplare, el ajunge în prezența fondatorului unui cult cunoscut sub numele de „The Cause”, Lancaster Dodd (Philip Seymour Hoffman). Cei doi forjează o relație ciudată plină de lupte de putere. Este de departe cel mai bun film al lui Andersen, în mare parte și datorită celor doi actori care fac lucrurile să se întâmple atât de bine.
Signs (2002)
Până acum, moștenirea lui M. Night Shyamalan în calitate de cineast nu se amestecă cu nimic. El a creat câteva filme cu adevărat lăudabile, precum și altele care înseamnă cu totul altceva. Signs este amintit adesea ca unul dintre cele mai bune filme ale lui. Phoenix joacă rolul lui Merrill Hess, fratele mai mic al lui Rev. Graham Hess (Mel Gibson) și unchiul lui Morgan și Bo Hess (Rory Culkin și Abigail Breslin). Cei patru, locuind la o fermă, se trezesc într-o dimineață căutând cercuri de culturi misterioase în curtea lor, lucru care îi face să se gândească că se apropie un atac extraterestru. Ca multe dintre filmele lui Shyamalan, accentul pe familie este ceea ce face diferența cu adevărat în acest film.
Gladiator (2000)
Iată un colos al cinematografiei, un film cu buget mare, din care Ridley Scott a știut să facă o capodoperă cu care să câștige toate premiile. Din strategia lui a făcut parte și plasarea celor doi actori, Joaquin Phoenix și Russel Crowe în mijlocul acțiunii. După moartea împăratului roman Marcus Aurelius, îngrozitorul său fiu, Comodus (Joaquin Phoenix) încearcă să-l execute pe cel mai apropiat consilier al tatălui său, neîntinatul general Maximus (Crowe). Maximus se trezește eliberat din funcție, vânat de gărzile noului împărat și forțat să ajungă sclav și gladiator.
You Were Never Really Here (2017)
În acest film tensionat al lui Lynne Ramsay, Phoenix ia din nou rolul unui veteran traumatizat. Personajul său, Joe, urmărește fetele dispărute, ca o manieră de a face față situației. Un caz particular îl forțează să intre în mijlocul unei conspirații ce înseamnă mult prea mult pentru un singur om. Filmul este o vânătoare halucinogenă ce scoate la iveală atât forța actoricească a lui Phoenix, cât și talentul regizoral al lui Ramsay.
The Village (2004)
The Village este un film foarte bine construit. Shyamalas este acel regizor care își arată necontenit talentul din spatele camerei de filmat, iar în acest film vorbește despre dragoste, sfidare și autoritate, pare că o face mai bine ca oricând. Personajul lui Phoenix, Lucius Hunt trăiește într-un oraș vechi, izolat. Când vrea să se aventureze în satele vecine pentru a procura medicamente, bătrânii satului îi resping cererea. Cu timpul însă, Lucius începe să afle tot mai multe dintre misterele satului. Deși este clar că nu e cel mai bun film al lui Phoenix, dar nici al regizorului Shyamalan, cu toate acestea este un film excelent ce poate fi trecut cu ușurință în primele șapte cele mai bune filme cu Joaquin Phoenix.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.