Cea mai mare creştere salarială din ultimul deceniu: angajaţii români au câştigat, în medie, 3.100 de lei net în mai 2019, cu 15% peste nivelul de anul trecut.

♦ Salariul mediu pe economie a ajuns la 3.101 lei în luna mai 2019, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut ♦ Angajaţii din IT câştigă, în medie, 7.000 de lei net pe lună, iar cei din industria textilă încasează lunar sub 1.800 de lei net ♦ Creşterea de 15% a salariului mediu reprezintă cel mai ridicat nivel de majorare salarială din 2008 încoace.

Salariul mediu net pe economie a ajuns la valoarea de 3.101 lei net în mai 2019, în creştere cu 15% faţă de perioada similară din 2018, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Deşi angajaţii români au avut parte de creşteri salariale de câte două cifre în fiecare dintre ultimii patru ani, majorarea salarială de 15% din luna mai a acestui an este cea mai mare creştere salarială înregistrată din luna mai din 2008 încoace, când salariul mediu în luna mai a ajuns la 1.248 de lei net, cu 23% mai mult faţă de mai 2007. Angajaţii din sectorul IT sunt cel mai bine plătiţi din economie, iar cei din industria textilă au cele mai mici salarii din România. „Atât în sectorul IT, cât şi în unele zone din energie sau în sistemul bancar există în general joburi mai complexe, care necesită un nivel de competenţe mai softisticat. Timpul de pregătire al unui programator este mult mai mare decât perioada de pregătire a unui angajat din industria textilă, de exemplu, iar acest lucru se reflectă în salarii“, a explicat Anca Puiu, consultant în cadrul firmei de executive search şi consultanţă în management Korn Ferry.

Sursa: zf.ro

Related posts

Leave a Comment

six + five =