Ce se întâmplă cu conducerile interimare de la TVR și Radio România. Ziua deciziei la CCR

Ein Richterhammer oder Auktionshammer. Isoliert vor weiflem Hintergrund., Credit: McPhoto/face to face

9 decembrie 2021  |  07:12  |  👁 246 Vizualizari


Sesizarea PSD cu privire la conducerile interimare ale TVR și Radio România este joi discutată de CCR. Instanța urmează să vină cu o decizie pe această temă.
Curtea Constituțională a României (CCR) se va pronunța, mai exact, asupra sesizării social-democraților privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 89/2021, aceasta din urmă reglementând asigurarea continuităţii șefiei interimare ale TVR și Radio România, în mandatele hotârâte de Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
Social-democraţii au înaintat CCR sesizarea, la sfârșitul lunii octombrie. În document, ei motivează că Parlamentul trebuia să inițieze procedurile de alegere ale conducerilor SRTV şi SRR.
Ce reproșează PSD în sesizarea făcută către CCR
Totodată, PSD reproșează că s-a încălcat principiul bicameralismului, deoarece Camera decizională (Senatul-n.r) a luat o hotărâre diferită față de ceea a primei Camere.
Concret, pe data de 27 octombrie, senatorii au adoptat cu 69 de voturi ”pentru” şi 60 ”împotrivă” proiectul de lege care prevede: ”în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar (…) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.
În expunerea de motive a proiectului, se mai arată că: ”luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care dacă desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului”.
Lucian Romașcanu: ”Un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional”
La momentul votului, liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, s-a opus spunând că amendamentul nu oferă un termen și că este ”probabil neconstituţional”, astfel că partidul său nu va vota ”pentru”.
”A face un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional şi vom analiza contestarea la Curte (n.r. – Curtea Constituţională) a acestei legi de aprobare a ordonanţei.
Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR.
Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (…). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic”, a susţinut Lucian Romaşcanu, de la tribuna Parlamentului.
A intervenit atunci și liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, care a explicat că adoptarea proiectului legislativ este unica soluţie pentru deblocarea situaţiei conducerilor celor două instituții media.
”Reglementarea este necesară, vreau să-i reamintesc domnului Romaşcanu că, potrivit unui principiu de drept, interimarii nu pot mandata pe nimeni.
Această speţă am mai avut-o în urmă cu câţiva ani de zile şi lucrurile au fost blocate. Singura soluţie pentru a debloca această situaţie în care se găsesc TVR-ul şi Radioul este adoptarea acestui proiect de lege”, a spus și Daniel Fenechiu.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.