Ce se face de Buna Vestire pentru noroc și sănătate. Tradiția pe care este bine să o respecți

25 martie 2023  |  18:29  |  👁 197 Vizualizari


Buna Vestire mai este denumită în popor și Ziua Cucului. Este una dintre cele mai importante sărbători din luna martie, iar creștinii o prăznuiesc pe data de 25 martie. La fel ca și în cazul altor sărbători creștine, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Iată ce se face de Buna Vestire pentru a avea parte de sănătate și noroc tot anul.

Ce se face de Buna Vestire. Tradiții și obiceiuri

Buna Vestire este o sărbătoare creștină în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că îl va naște pe Iisus Hristos. Este, de asemenea, prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului.

Totodată, data în care Buna Vestire este sărbătorită a variat la început. Unii o sărbătorea pe 5 ianuarie, de Bobotează, iar alte Biserici din apus, precum cele din Spania, o sărbătoarea pe 18 decembrie.

Cum Buna Vestire mai este denumită și Ziua Cucului, există o serie de tradiții și obiceiuri care se leagă de această pasăre. Se spune că, dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era un semn rău. „Cucu-n spate mi-a cântat și moartea m-a săgetat”.

De asemenea, în această zi se obișnuiește să se numere de câte ori a cântat cucul, număr care ar arăta câți ani mai avem de trăit, iar fetele și băieții îl întrebau pe cuc când se vor căsători.

Tradiția populară mai spune că ziua în care se sărbătorește Buna Vestire este o zi aducătoare de vești bune. Oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea ghinion tot anul.

În unele zone ale țării, există obiceiul ca oamenii să facă un foc mare în curte, după care se pun 3 strachini de apă, sare și pâine, care mai târziu sunt date de pomană. În alte părți, se așază pe pragul ușii 3 farfurii cu pâine și sare pentru a hrăni îngerii. În schimb, aceștia vor ocroti locuința respectivă.

 

Ce se mănâncă de Buna Vestire

Sărbătoarea este prăznuită în timpul Postului Paștelui, deci creștinii trebuie să mănânce doar anumite alimente în această perioadă. Cu toate acestea, de Buna Vestire vor avea dezlegare la pește, deoarece este alimentul pe care Iisus Mântuitorul l-a mâncat.

 „După Înviere, Iisus a mâncat peşte fript şi fagure de miere ca să-şi încredinţeze ucenicii că a Înviat. Peştele are o simbolistică aparte în lumea creştină. În tradiţia bisericii, în primul secol, atunci când creştinii erau prigoniţi, ei puneau simbolul peştelui pe case sau porţi pentru a se recunoaşte unii pe alţii”, spune părintele Paul Tudorache, potrivit Adevărul.ro.

Tradiția spune că, cei care țin Postul Paștelui consumă pește în ziua de Buna Vestire pentru a-L imita pe Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești de Buna Vestire

Doamne, Dumnezeule, Atotţiitorule, Cel Care ai binevoit ca Fiul Tău Cel Unul-Născut să Se întrupeze dintr-o femeie neispitită de nuntă şi să Se facă om pentru a noastră mântuire, Cel Care ai trimis totodată şi pe Gavriil, Arhanghelul Tău, spre a binevesti zămislirea Ta cea fără de sămânţă Sfintei Fecioare Maria, mai înainte de veci rânduită drept locaş al acestei Taine înfricoşătoare, dinainte-cunoscută Ţie şi Cuvântului Celui dimpreună-veşnic cu Tine;

Tu însuţi, pentru rugaciunile ei si ale tuturor Sfinţilor Tăi, binevesteşte sufletelor noastre prin Harul Tău iertarea păcatelor şi bucuria cea de neînstrăinat; binecuvântează poporul Tău cu pace; dă-ne să cunoaştem calea pe care, păşind, vom plăcea bunătăţii Tale, şi ne călăuzeşte spre a Ta Împărăţie cerească.

Cu îndurările Hristosului Tău, cu Care eşti binecuvântat, împreună cu Preasfântul şi Bunul şi de-Viaţă-tacătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.