În această zi, adepții creștini ortodocși îi sărbătoresc pe Sfântul Partenie, episcopul Lampsacului, Cuviosul Luca și Sfinții 1003 Mucenici din Nicomidia.
1510 – La această dată a avut loc un eveniment deosebit de important pentru istoria Moldovei, fiindcă la Iași a fost semnat tratatul de pace între domnul Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân.
1613 – Mihail I Fiodorovici Romanov (1596 – 1645) este ales primul țar al Rusiei. Acesta a fost ales în unanimitate țar de adunarea națională la 21 februarie1613, în absența lui, tânărul și mama lui fiind găsiți la mănăstirea Ipatiev de lângă Kostroma abia pe 24 martie.
1741 – A fost un an important pentru Țara Românească, fiindcă a apărut, la această dată, „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” care stabilea o serie de reforme fiscale și administrative. Textul documentului oficial a fost publicat în ziarul „Mercure de France”, în iulie 1742.
1812 – S-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai mari scriitori englezi. Acesta a murit pe data de 9 iunie 1870.
1873 – În Parlamentul Ungariei, deputatul Gheorghe Pop de Băsești a demonstrat necesitatea construirii unei căi ferate în ținutul Sălajului. Drept urmare, pe data de 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.
1904 – În Statele Unite ale Americii, în Baltimor, a avut loc un incendiu puternic care a distrus peste 1500 de clădiri.
1929 – Pactul Briand – Kellog este ratificat de România și presupunea renunțarea la război ca instrument de politică.
1935 – Apare primul film sonor realizat în România, la București, cu o aparatură construită de inginerul român Gartenberg Argani. Pelicula intitulată „Bing Bang” a fost jucată de Stroe și Vasilache, un cuplu de comici de la acea vreme.
1940 – Un an deosebit de important pentru copiii din întreaga lume, fiindcă apare al doilea film animat Walt Disney, Pinocchio.
1964 – Muzica este în prim plan, fiindcă la această dată trupa Beatles efectuează primul turneu în Statele Unite ale Americii.
1992 – A fost un an deosebit de important pentru istoria lumii, fiindcă a luat naștere Uniunea Europeană, în baza Tratatului de la Maastricht. Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică care se mândrea la începutul anului 2020 cu o suprafață de 4.475.757 km pătrați și o populație estimată de aproximativ 513 milioane de locuitori. UE se întinde pe cinci continente întrucât multe state de pe „Bătrânul continent” posedă foste colonii, teritorii îndepărtate.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.