Ce reacții se declanșează în creierul copilului tău atunci când asistă la certurile părinților

Multe familii consideră că certurile dintre părinți trebuie trecute cu vederea deoarece reprezintă un lucru normal. Adevărul este însă că pot cauza creierului copilului tău probleme dintre cele mai neplăcute, începând de la instabilitate emoțională și terminând cu performanță cognitivă redusă. Află în continuare toate detaliile.

De ce este o problemă când părinții se ceartă?

Copiii sunt ca niște scale pentru măsurat cutremurele, este de părere Mark Cummings, psiholog la Universitatea Notre Dame care a studiat mult emoțiilor din cadrul familiei. Atunci când părinții sunt distructivi, impactul asupra copiilor poate dura o viață întreagă. “Conflictul este o parte normală din viața fiecăruia, așa că nu nu contează dacă se ceartă părinții, ci modul în care conflictul este exprimat și rezolvat și în special cum se simt copiii.” Iată și tacticile distructive pe care părinții le folosesc în certuri și care pot afecta copiii: agresiunea verbală (porecle, insulte, amenințări de abandon), agresiune fizică, tactici silențioae precum evitarea, plecarea, retragerea sau chiar capitularea.

Începând de la cele mai fragede vârste și până la adolescență, toți copiii sunt afectați de modul în care părinții aleg să își gestioneze conflictele. Iată și motivele identificate de oamenii de știință cu privire la vulnerabilitatea copiilor față de certuri:

Se creează un mediu stresant – atunci când asistă la certuri repetate sau puternice copilul ajunge să se simtă stresat. Iar stresul, la rândul său, ajunge să influențeze o dezvoltare normală și sănătoasă.
Sunt instabili emoționali – certurile subminează sentimentul de siguranță pe care îl resimte copilul cu privire la familie, iar atunci când sunt dese ajung să cauzeze îngrijorare cu privire la divorț. Sentimentul e normalitate este greu de dezvoltat atunci când certurile constituie o situație imprevizibilă
Relația părinte-copil poate fi afectată – situațiile conflictuale reprezintă un motiv de stres și pentru părinți, care pot ajunge să nu petreacă timp de calitate cu copiii lor. În plus, calitatea relației poate avea de suferit deoarece părinții nu vor manifesta căldură și afecțiune în momente de supărare și nervozitate.

Studii care demonstrează ce efecte apar la nivelul creierului copilului tău când asistă la certuri

Depresie, anxietate și probleme comportamentale – În anul 2012 s-a desfășurat un studiu publicat în revista Dezvoltarea Copilului care a analizat efectul conflictului parental asupra copiilor începând de la grădiniță și până în clasa a șaptea, la care au luat parte 235 familii din clasa de mijloc din SUA. Când copiii erau în grădiniță, părinții au fost întrebați cu privire la nivelul de conflict experimentat în căsătoria lor și au fost rugați să discute despre un subiect delicat precum situația financiară, cercetătorii analizând gradul de critică pe care au avut-o unul față de celălalt. După un interval de 7 ani, cercetătorii au reluat legătura cu familiile și copiii și părinții au fost întrebați cu privire la nivelul de certuri din relație și sănătatea emoțională și comportamentală a copiilor. Copiii care au avut părinți ce s-au certat intens și frecvent au avut șanse mai mari să experimenteze depresie, anxietate și probleme comportamentale până la intrarea în clasa a șaptea.

Performanță cognitivă redusă – conform unui studiu publicat în anul 2013 în revista Dezvoltarea Copilului, stresul asociat cu viața într-un cămin cu grad ridicat de conflict poate influența performanța cognitivă a copilului. Astfel, oamenii de știință au descoperit că atunci când părinții se ceartă des, copiii se confruntă cu dificultăți mai mari în reglarea atenției și a emoțiilor. A fost compromisă și abilitatea de a rezolva probleme și de a vedea tipare în informațiile noi.

O perspectivă negativă asupra vieții – copiii crescuți într-un mediu conflictual au șanse mai mari de a prezenta o viziune negativă asupra relațiilor familiale și de a se privi pe sine într-un mod negativ. Conform unui studiu publicat în 2012 în Revista de Tineret și Adolescență, copiii expuși la certuri între părinți au șanse mai mari de a prezenta un respect de sine redus.

Reacții care apar în creierul copilului tău când asistă la certuri între părinți

În plus față de concluziile studiilor menționate anterior, mai pot apărea următoarele reacții în creierul copilului tău.
Probleme relaționale crescute – atunci când au fost expuși la părinți care s-au certat, copiii au avut șanse mai mari să îi trateze pe cei din jur cu ostilitate. Este des întâlnit ca cei mici să înceapă să rezolve certurile cu aceleași tactici la care au asistat. Și pot să se confrunte cu dificultăți în menținerea unor relații sănătoase la maturitate dacă s-au obișnuit cu un mediu conflictual, dar și în identificarea persoanelor în care pot avea încredere.
Nivel ridicat de probleme comportamentale – conflictele dintre părinți sunt asociate unui risc crescut de agresivitate, delincvență și probleme de conduită în rândul copiilor. În plus, aceștia sau șanse mai mari de a prezenta probleme sociale și dificultate crescută în acomodarea la școală.
Nivel crescut de tulburări alimentare – conform studiilor, certurile familiale pot conduce la anorexie și bulimie
Rate mai mari de abuz de substanțe interzise în adolescență – traiul într-o casă cu un nivel ridicat de conflict crește șansele de a fuma, de a consuma alcool sau droguri în adolescență
Efecte fiziologice – probleme cu somnul, dureri de stomac sau dureri de cap
Risc crescut de probleme academice – atunci când trăiești într-o familie cu un grad ridicat de conflict cresc șansele de abandon școlar și de rezultate academice reduse
Conform cercetărilor, băieții și fetele răspund diferit, fetele fiind predispuse problemelor emoționale, iar băieții celor comportamentale.

Cum poți diminua efectele pe care le au certurile dintre părinți

– Discută despre cearta respectivă în care să implici întreaga familie. Explică copiilor că lucrurule au degenerat și că nu aveți aceeași părere cu privire la un anumit subiect important pentru voi, însă că nu trebuia să vă certați
Asigurați copiii că este doar o ceartă și nu o problemă mai mare – cei mici trebuie să știe că vă iubiți și că nu veți divorța, desigur dacă este real
Subliniați că sunteți o familie puternică. Chiar dacă uneori vă pierdeți cumpătul vă iubiți și rămâneți împreună.
În cazul în care consideri că certurile din familia voastră au un impact negativ asupra copilului tău, acesta trebuie să fie consultat de un specialist, care îl poate ajuta sau vă poate ajuta prin terapie de grup.

Sursa: Qbebe.ro

Related posts

Leave a Comment

nineteen + nine =