Genetica este uimitoare și ne oferă noi și noi surprize despre propriul corpul și despre sănătatea noastră, despre moștenirea primită de la părinți, dar și despre ceea ce ne definește ca ființe unice. Iată în acest articol ce pot moșteni copiii de la tatăl lor.
Cum se naște un bebeluș în familie, tuturor le place să descopere ce a moștenit de la părinți. Poate că are ochii tatălui, sau obrajii rotunzi ai mamei, poate că este șaten ca bunica sau are ochii verzi ca bunicul. Genele se combină în mod uimitor și putem avea trăsături fizice și de la străbunici sau de la cine știe ce mătușă.
Dar cercetătorii au descoperit un lucru mult mai interesant și anume că putem moșteni anumite trăsături sau chiar probleme de sănătate numai de la unul dintre părinți. Studiile cele mai aprofundate arată azi cu exactitate ce moștenesc copiii de la tatăl lor, fără ca mama să aibă vreo influență.
Înălțimea, o trăsătură căpătată exclusiv de la tată
Dacă trăsăturile feței combină adesea câte ceva frumos și de la mamă, și de la tată, înălțimea se moștenește doar pe linie paternă. Peste 700 de secvențe de gene influențează înălțimea unui copil și ai putea crede că ele provin de la ambii părinți. Cu toate acestea, există anumite variații care se moștenesc doar de la tată și care, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, îi ajută pe copii să crească mai înalți decât mama, să se apropie ca înălțime de tatăl lor, ba chiar să îl întreacă cum e cazul băieților. Bineînțeles, există și excepții rare și defecte genetice, care pot determina ca un copil să rămână mult mai scund decât tatăl lui.
Culoarea închisă a ochilor
Sigur că, în ceea ce privește culoarea ochilor, se combină gene de la părinți și de la mai multe rude pe linie directă. Cu toate acestea, toate studiile efectuate au demonstrat că, dacă tatăl are ochii de culoare închisă, negri sau căprui, în peste 95% din cazuri, copiii lui vor avea ochii de culoare închisă.
Culorile deschise precum albastru, auriu, verde sunt determinate de gene recesive care provin de la bunicii și rudele din ambele familii. Dar genele recesive sunt gene slabe, care pierd teren în fața genelor mai puternice care determină culoarea închisă. În concluzie, dacă tatăl are ochii negri, peste 90% copilul va avea și el ochi închiși la culoare. Dacă are ochii albaștri, atunci sunt peste 75% șanse ca și copii lui să aibă ochi deschiși la culoare.
Sexul copilului, determinat tot de tată
Acesta a fost unul dintre primele mistere genetice descoperite despre corpul nostru. Sexul copilului este determinat de cromozomii tatălui. Femeile au doar cromozomi X, pe când bărbații au cromozomi Y și X. Un spermatozoid nu poartă decât un singur cromozom, fie el X sau Y. Dacă se întâlnesc doi cromozomi X, atunci în mod cert sexul copilului va fi feminin. Dacă viitorul bebeluș primește un cromozom Y, va fi băiat.
Riscurile mari de a avea un atac de cord
Se pare că problemele genetice legate de inimă sunt moștenite tot de la bărbați. Ei sunt purtătorii unor gene care cresc cu 50% riscul de a suferi un atac de cord și care se moștenesc în special pe linie paternă. Care va să zică, dacă bunicul și tatăl au probleme cu inima, și băiatul tău va suferi de aceleași probleme și riscul lui de a face un infarct va fi mai ridicat pe măsură ce înaintează în vârstă. Vestea bună este că o asemenea moștenire cu probleme poate fi controlată printr-un stil de viață sănătos și prin analize regulate.
Probleme legate de sănătatea mentală
Se știe deja că afecțiunile psihice se moștenesc în familie, dar dacă ai un tată mai în vârstă riscul este și mai ridicat. În special, tații mai în vârstă care ajung să sufere de schizofrenie, paranoia sau demență, vor transmite aceste boli copiilor lor în proporție ridicată. Din păcate, în sperma acestor bărbați predispuși la afecțiuni psihice s-a descoperit un ADN modificat pe care copiii îl moștenesc. Din cauza faptului că un bărbat poate fi fertil și la peste 70 de ani, sperma lui ”îmbătrânește” și ea și transmite moștenitorilor defecte nefericite.
Dantura și problemele ei
Genele masculine care determină dantura sunt dominante, astfel că, în cele mai multe cazuri, copiii moștenesc dinții tatălui. De la formă și culoare, până la rezistență și carii. Dacă tatăl are probleme cu dantura, și copiii lor vor avea. De aceea, este bine de mici să evite dulciurile și să învețe să se spele des pe dinți, pentru a avea o dantură cât mai îngrijită. Fericiți sunt cei care știu că tatăl lor are dinți puternici și frumoși, pentru că și ei vor avea o dantură impecabilă.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.