În perspectiva unui val cinci cu un număr record de infectări determinate de varianta Omicron, înființarea acestor centre vine să reducă presiunea de pe spitale, unde ar urma să ajungă numai pacienți cu forme grave.
„Astăzi (joi – n.r.), în cadrul ședinței de guvern, am aprobat o hotărâre de guvern prin care vor lua ființă centrele de diagnostic și tratament la nivelul spitalelor, pe întreg cuprinsul țării. Avem și o cifră pe care domnul ministru a estimat-o și anume în jur de 230, peste 230. Toate aceste centre vor deveni funcționale și sperăm să o facă cât mai repede și, în funcție de implicarea tuturor factorilor de răspundere, ele să fie cât mai eficiente posibil. Practic, ne găsim în ansamblul de măsuri care a fost gândit la nivelul Ministerului Sănătății, astfel încât să putem să sporim capacitatea noastră de tratament în cazul infecțiilor de COVID-19 și, totodată, să desfășurăm această activitate prin care să ne focalizăm atenția pe tratarea pacienților care suferă, din păcate, de alte probleme medicale”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
Tratamentul pentru formele medii de COVID era disponibil până acum numai în spitale, dar acum, odată cu schimbarea regulilor, este important să ne testăm cât mai repede.
Iată ce avem de făcut în caz că avem o suspiciune că am avea COVID-19, mai ales dacă apar primele simptome:
Ghidul elaborat de Ministerul Sănătății ne îndeamnă să sunăm cât mai repede la medicul de familie și să mergem să ne testăm fie la medicul de familie, pentru că și aceștia pot testa gratuit de-acum încolo, fie la un laborator privat, fie la o farmacie unde există și acest serviciu.
Dacă ne simțim foarte rău, sfatul este să sunăm direct la 112 și să solicităm testarea acasă sau să mergem la o cameră de gardă a unui spital.
Dacă testul pentru SARS-CoV-2 se dovedește a fi pozitiv, persoana în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc.
Dacă, însă, are cel puțin doi factori de risc, ea va merge la aceste centre de evaluare nou înființate.
Factorii de risc principali sunt: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, sistem imunitar deficitar, dar și vârsta de peste 65 de ani.
Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.
În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluare simptomele.
Există și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a vedea dacă există afectare pulmonară.
După parcurgerea acestor pași, un medic va stabili schema de tratament, iar în centrele de evaluare vor putea fi prescrise inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.
Ghidul Ministerului Sănătății cu privire la tratament reamintește că perioada de izolare s-a scurtat și este de 7 zile la persoanele vaccinate cu schemă completă și de 10 zile la persoanele nevaccinate.
Foarte important de știut – în măsura în care simptomele pe care le avem în perioada izolării la domiciliu se agravează, trebuie să sunăm la 112 sau să mergem la o cameră de gardă pentru a primi la timp tratamentul adecvat.
1. Sunăm medicul de familie.
2. Testare (medic de familie, laborator privat, farmacie, 112 sau UPU)
3. Ce fac dacă am un test SARS-COV2 pozitiv?
Simptome minore/medii:
Care sunt factorii de risc COVID-19?
4. Ce se întâmplă în centrele de evaluare?
5. Ce fac dacă am simptome grave?
Actul normativ adoptat joi de guvern asigură cadrul legal pentru emiterea de către prefecturi a deciziilor de înființare a centrelor de evaluare COVID-19 la nivelul fiecărui județ și la nivelul municipiului București.
Lista acestor centre va fi publicată pe site-ul Ministerului Sănătății. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu spunea la începutul anului că va exista și o hartă interactivă pe care vor fi indicate toate centrele de testare.
Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a informat joi Prefectura Capitalei că, dintre cele 19 centre de evaluare stabilite în Capitală, trei au avizul DSP, alte patru sunt în curs de avizare, restul nu au depus încă documentele pentru a fi demarată procedura. Totodată, s-a discutat problematică timpilor ce trebuie comunicaţi solicitanţilor de către DSP, în situaţia în care li se solicită testarea la domiciliu de către echipajele Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) şi ISUBIF. Grupul de suport tehnic pentru riscuri epidemiologice de la nivelul Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte luni pentru discutarea măsurilor pentru gestionarea valului 5 al pandemiei SARS-CoV-2 la nivelul Capitalei, informează un comunicat.
Dacă vă aflați în public sau în preajma unor persoane atunci când primiți vestea că testul COVID este pozitiv, în primul rând, puneți-vă imediat o mască. Apoi, izolați-vă cât mai repede posibil, chiar dacă nu aveți simptome. Sunt sfaturile pe care le dau jurnaliștii de la The New York Times, după ce s-au consultat cu mai mulți medici.
Dacă locuiți cu familia sau cu alte persoane, încercați să vă separați de ele, inclusiv de animale, cât mai mult posibil. Izolarea într-o casă în care sunt și alte persoane poate fi dificilă, dar se pot lua unele măsuri. Au fost cazuri în care contaminarea nu s-a produs la ceilalți colocatari.
De pildă, stați într-o cameră a dumneavoastră, departe de ceilalți membri ai gospodăriei, chiar și la mese. Cineva ar trebui să vă aducă mâncarea la ușa camerei, dacă este posibil.
Dacă locuința are mai mult de o baie, folosiți numai dvs. o cameră de baie, iar ceilalți membri ai căminului pe cealaltă.
Dacă persoana infectată este un copil sau o persoană în vârstă care are nevoie de asistență, atât îngrijitorul, cât și persoana infectată ar trebui să poarte o mască atunci când îngrijitorul intră în cameră. Ar fi bine să deschidă, pe cât posibil, ferestrele.
Dacă trebuie să împărțiți zone comune ale casei sau baia în timp ce sunteți infectat, purtați întotdeauna o mască de înaltă calitate atunci când părăsiți camera unde stați izolat. Dacă sunt și alte persoane în casă, ar trebui să-și pună și ele mască atunci când vă aflați în aceeași cameră.
După ce utilizați o baie comună, dezinfectați capacul și mânerele toaletei, precum și robinetele, butonul dozatorului de săpun, chiuveta și întrerupătorul de lumină. Închideți capacul înainte de a trage apa și porniți ventilatorul de evacuare. Deschideți ferestrele, dacă este posibil, pentru a îmbunătăți ventilația în zonele comune.
„Cel mai important lucru este să împiedicăm oamenii să respire aerul plin de germeni expirat de persoana infectată”, subliniază Tara Kirk Sell, cercetător principal la Johns Hopkins Center for Health Security.
Primul gest – măsurați-vă periodic temperatura și fiți atenți dacă trece de 37 de grade Celsius.
De asemenea, puteți utiliza un pulsoximetru pentru a urmări nivelul de oxigen din sânge. Majoritatea oamenilor sănătoși au o staturațe de 95 până la 99 la sută. Ar trebui să solicitați sfatul medicului dacă scade rapid sau dacă nivelul scade la 93 la sută sau mai puțin.
De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă vi se înrăutățește condiția de sănătate, dacă aveți probleme de respirație sau dacă aveți orice simptom care vă îngrijorează.
Centrul american pentru Controlul Bolilor îi sfătuiește pe bolnavi să considere ziua zero a bolii lor prima zi în care au avut simptome. Dacă sunt asimptomatici, CDC consideră ziua zero ca fiind ziua în care bolnavul a avut un test pozitiv.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.