Câți lei primește PENSIE un român care a muncit în Spania. Care este suma minimă acordată de stat

16 martie 2023  |  07:05  |  👁 653 Vizualizari


Mulți români care au lucrat în Spania vor să știe câți bani primesc la pensie pentru perioada de contribuție. Calculele sunt complexe și țin cont de mai mulți factori, de la vechime și nivelul salarial până la valoarea contribuțiilor.

Publicația ziarulromanesc.es a luat legătura cu Cristina Florea, atașat pentru probleme de muncă și sociale la Ambasada României de la Madrid, descrisă ca fiind cea mai competentă persoană în a oferi răspunsurile adecvate la întrebări despre pensii.

Ce este pensia comunitară

„Indiferent că este vorba de pensia națională sau comunitară, se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului”, afirmă Cristina Florea.

O persoană care a lucrat legal în mai multe state membre UE, la momentul la care împlinește vârsta minimă de pensionare, dar a și cotizat anii ceruți de fiecare stat în parte, are dreptul la pensie. Fie la o pensie națională, fie la pensia comunitară.

  • Pensia națională se calculează ținând cont de stagiul de cotizare realizat doar pe teritoriul statului respectiv;
  • Pensia comunitară se acordă în urma însumării anilor cotizați în toate statele UE, prin stabilirea procentuală a sumei corespunzătoare doar pentru cotizarea pe teritoriul statului respectiv.

Cu alte cuvinte, cine a lucrat în mai multe state din UE, ar putea primi de la fiecare câte o pensie comunitară.

Întrebată dacă există o pensie comunitară minimă, România plus Spania, Cristina Florea a transmis că nu există așa ceva deoarece pensia comunitară se calculează procentual. Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis.

Ce se întâmplă dacă îți pierzi cartea de muncă

Astfel, pensia comunitară se solicită prin intermediul instituției de securitate socială de la locul de ședere al solicitantului, iar pentru a putea solicita pensia pentru limită de vârstă o persoană trebuie să îndeplinească, în principal, două condiții:

  • să fi realizat cel puțin stagiul minim de cotizare pentru pensie;
  • să aibă vârsta pentru pensionare pentru limită de vârstă, conform legislației naționale a statului de la care se solicită pensia.

Pentru mulți dintre români, cea mai dificilă problemă cu care se confruntă o reprezintă pierderea cărții de muncă. În acest caz, solicitantul de pensie trebuie să obțină adeverințe de la foștii angajatori sau de la arhivele care au preluat documentele întreprinderilor unde a lucrat (dacă aceasta s-a desființat).

Alte probleme țin de trimiterea în România a unor dosare incomplete pentru stabilirea de drepturi sau pentru solicitarea de informații. Din aceste dosare pot lipsi documente sau se trimit copii necertificate conform cu originalul, toate determinând întârzieri în comunicarea dintre instituții și, ca atare, în soluționarea cererilor de acordare a pensiei.

Care este pensia minimă în Spania?

În România, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. Valoarea punctului de pensie este de 1586 lei.

Spania, pe de altă parte, are alt sistem. De exemplu, potrivit ziarulromanesc.es, în 2023, pensia minimă pentru limită de vârstă în Spania are următoarele valori:

  • pentru un pensionar cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cu soț/soție în întreținere este de 890 euro/lună, plătiți în 14 plăți, respectiv un total de 12.467 euro/an;
  • pentru un pensionar singur cu vârsta de cel puțin 65 de ani este de 721 euro/lună, în 14 plăți, deci 10.103 euro/an;
  • pentru un pensionar cu soț/soție care nu se află în întreținere, pensia minimă este de 685 euro/lună, plătiți în 14 plăți, deci 9.590 euro/an.

Cine nu a contribuit niciodată la sistemul de securitate socială spaniol, nu are dreptul la prestații, acesta putându-se acorda doar în baza cotizării. Totuși, dacă doi pensionari din România se stabilesc în Spania, dar nu au contribuit niciodată la sistemul local de pensii, ei au dreptul la ajutoare sociale pentru rezidenți aflați legal în Spania, care se determină după caz. Acestea se obțin luând legătura cu un asistent social din cadrul departamentului de Servicii Sociale din cadrul Primăriei de unde locuiesc în Spania.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.