Cât rezistă COVID-19 în corpul uman

BEIJING, CHINA - JANUARY 25: A Chinese health worker checks the temperature of a woman entering a subway station during the Chinese New Year and Spring Festival on January 25, 2020 in Beijing, China. The number of cases of a deadly new coronavirus rose to over 1300 in mainland China Saturday as health officials locked down the city of Wuhan earlier in the week in an effort to contain the spread of the pneumonia-like disease which medicals experts have been confirmed can be passed from human to human. In an unprecedented move, Chinese authorities put travel restrictions on the city of Wuhan and neighbouring cities affecting a population of over 35 million. The number of those who have died from the virus in China climbed to at least 41 on Saturday and cases have been reported in other countries including the United States, Australia, France, Thailand, Japan, Taiwan and South Korea. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)

23 aprilie 2020  |  07:59  |  👁 1024 Vizualizari


Coronavirusul se menţine în ţesutul pulmonar al pacienţilor o perioadă mai lungă de timp, cu până la o săptămână, în cazul în care aceştia dezvoltă forma gravă a bolii, susţine un studiu publicat marţi în British Medical Journal şi citat de Press Association, scrie Agerpres.

O analiză efectuată pe 96 de pacienţi cu coronavirus din China a relevat faptul că particulele virale persistă o perioadă mai lungă şi ating vârful mai târziu în cazul persoanelor cu forma gravă a bolii, comparativ cu cele care au o formă mai uşoară.

Cercetătorii au estimat încărcătura virală – numărul de particule de virus – din peste 3.000 de probe colectate de la pacienţi infectaţi internaţi într-un spital din provincia chineză Zhejiang între 19 ianuarie şi 20 martie. Cu cât încărcătura virală este mai mare, cu atât mai multe particule de virus pot fi eliberate când persoana infectată expiră sau tuşeşte.

Cercetătorii au descoperit că durata de viaţă medie a virusului din probele respiratorii recoltate de la pacienţi cu forma gravă a bolii a fost de 21 de zile, comparativ cu 14 zile la persoanele cu forma uşoară.

Însă analiza probelor respiratorii recoltate de la pacienţii cu forma gravă a dezvăluit că încărcătura virală s-a menţinut la niveluri ridicate şi în a treia săptămână.

Studiul a demonstrat că durata de viaţă medie a virusului a fost mai ridicată în probele prelevate din materii fecale, respectiv de 22 de zile, comparativ cu 18 zile în ţesutul pulmonar şi 16 zile în sânge.

Cercetătorii au notat că acest studiu are unele limitări, printre acestea numărându-se numărul redus al participanţilor, ceea ce ar putea afecta acurateţea rezultatelor. Ei au adăugat că încărcătura virală este influenţată şi de alţi factori, ceea ce înseamnă că rezultatele obţinute “reflectă parţial încărcătura virală din organism”.

Concluziile studiului, al cărui autor principal a fost profesor Tingbo Liang de la Primul Spital Afiliat şi facultatea de medicină din cadrul Universităţii Zhejiang, evidenţiază importanţa efectuării unui management strict în fiecare etapă a bolii grave pentru a preveni răspândirea virusului.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.