Cât îl costă pe un român să cumpere un an de vechime la pensie în 2023. S-a scumpit vechimea în muncă

18 martie 2023  |  08:30  |  👁 62 Vizualizari


Veste proastă pentru românii care nu au atins pragul minim de cotizare pentru pensie. Anul de vechime s-a scumpit în 2023, odată cu majorarea salariului minim pe economie.

Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, adică nu au numărul minim de ani pentru a beneficia de o pensie de stat, mai pot cumpăra vechime și în acest an, până la data de 31 august.

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească, dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat.

Contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei/ an în 2023, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus.

Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat şi se pot cumpăra până la şase ani de vechime în muncă.

oricine cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani, 63 de ani pentru femei, însemnând vârsta minimă standard de pensionare.

Când şi cum se cumpără vechimea în muncă

– poate să o plătească oricând, dar va beneficia de ea doar când împlineşte vârsta de pensionare

– se pot cumpăra până la 6 ani de vechime, anteriori lunii încheierii contractului de asigurare

să nu se fi realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia în perioada în care se vor a fi cumpăraţi anii de vechime

La nivel naţional, în ultimii doi ani au fost încheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă. Statul a încasat peste 258 de milioane de lei la bugetul de asigurări sociale.

La Casa de Pensii a Muncipiului Bucureşti, din 2020 şi până în prezent au fost încheiate 3.050 de astfel de contracte.

În acest moment, sistemul de cumpărare al anilor de vechime funcţionează dupa ordonanţa guvernului din 2020.

 

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.