Dar care sunt consecintele pentru copil, in cazul culcatului tarziu, potrivit psihiatrilor?
Specialistii sustin ca micutii care se culca tarziu au tendinta de a suferi mai multe tulburari.
Faci parte din acel grup de mame care, de obicei, isi pun copilul la culcare tarziu sau devreme, desi nu vrea sa adoarma? Atunci, cu siguranta, dimineata te asteapta mofturile tipice micutilor care se trezesc devreme.
In acest sens, exista un studiu inedit, dar si controversat, care afirma ca „a dormi devreme” face o diferenta uriasa atat in cresterea, cat si in dezvoltarea copiilor. Acestea sunt concluziile la care a ajuns un renumit psihiatru pediatru, dr. José Ferreira Belisario.
Conform studiilor realizate de acesta, schimbarea obiceiurilor si a stilului de viata are un impact direct si influenteaza viitorul copilului, fiind posibila aparitia unor probleme precum lipsa atentiei, anxietatea crescuta si diverse tulburari.
Astazi, a merge sa dormi inainte de 10 seara nu este o realitate comuna. In raportul sau, dr. Belisario vorbeste despre familiile care ajung la medic din cauza acestor consecinte, de a duce copilul tarziu la culcare.
Modificarea unor obiceiuri de somn este posibila, dar merita clarificat faptul ca implica schimbarea rutinelor intregii familii, pentru ca cel mic nu va accepta sa mearga la culcare devreme daca isi va da seama ca intreaga casa este in picioare. Prin urmare, specialistii recomanda pregatirea mediului si stingerea luminilor in casa.
De asemenea, la iluminatul casei, sau macar a dormitoarelor, medicul spune ca este indicat sa folosesti lumina de culoare galbena, pentru ca este calda, relaxeaza si favorizeaza reconcilierea somnului.
Astfel, daca cel mic se culca cel mai devreme la ora 22 sau 23, acest hormon va avea un timp mult mai redus pentru a actiona, ceea ce afecteaza negativ cresterea lui.
Pentru realizarea acestui studiu, au fost comparate imaginile cu creierele copiilor care dormeau devreme cu cele ale micutilor care se culcau tarziu. Primii s-au remarcat pentru performantele lor foarte bune, fata de cei din cea de-a doua categorie.
Sursa: Copilul.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.