Care este cel mai mic organ al omului şi la ce ne foloseşte

26 ianuarie 2021  |  06:52  |  👁 751 Vizualizari


Epifiza pare să ascundă încă multe secrete cercetătorilor şi medicilor. Studiile din ultimii ani au scos însă la iveală anumite influenţe pe care le-ar avea glanda pineală în ramuri multiple ale funcţionării organismului.

Circulă de mulţi ani un banc deja celebru cu o întrebare la un examen la facultatea de medicină. Profesorul întreabă ce organ al corpului uman se măreşte de 10 ori în timpul excitaţiei sexuale, studenta râde şi refuză să răspundă pe motiv de ruşine. Următorul student dă răspunsul corect – pupila – iar profesorul îi spune să-i transmită colegei sale că hi, hi, ha, ha se măreşte doar de 3 ori. Acum, departe de glume, ştiaţi că cel mai mic organ al omului cântăreşte numai 0,1 grame şi are o importanţă capitală în funcţionarea organismului nostru?

 

Cel mai mic organ al omului – Ce este glanda pineală şi la ce ajută

Cel mai mic organ al omului este glanda pineală, epifiza, iar numele îi vine de la forma asemănătoare cu un con de pin. Situată între cele 2 emisfere cerebrale ale creierului, aceasta este compusă din pinealocite şi celule de suport. Cele mai mari dimensiuni le are în timpul copilăriei fiecărui om, între 5 şi 8 mm, dar odată cu intrarea la pubertate începe să îşi reducă dimensiunile până când la maturitate ajunge să măsoare mai puţin de un centimetru în lungime, aproximativ 0,8 centimetri şi să cântărească, în medie, 0,1 – 0,2 grame, cam cât un bob de mazăre. Tot la maturitate încep să apară pe suprafaţa ei şi anumite calcificări ce pot fi observate cu ajutorul radiografiilor.

Timp de câteva sute de ani cercetătorii au crezut despre ganda pineală că are rol în controlul memoriei şi conştiinţei. Filosofii i-au dat o însemnătate mai romantică, considerând că acolo este situat sufletul. Apoi a fost adeseori comparată cu un al treilea ochi al organismului datorită poziţionării sale în apropierea centrului creierului, felului în care este influenţată de lumină şi a influenţelor pe care le are asupra oamenilor şi animalelor la nivel fiziologic. I se mai spune şi Ochiul lui Horus sau Ochiul lui Ra, simboluri ale iluminării spirituale şi ale adevărului absolut. Cercetătorii spun însă că acestea sunt doar poveşti, fără nicio bază reală cu funcţionarea reală a celui mai mic organ din corpul uman.

În fapt, glanda pineală este una endocrină şi produce hormoni pineali care influenţează dezvoltarea sexuală, dar şi melatonina, un hormon folosit, printre altele, la tratarea depresiei, a insomniei şi desincronizarea ritmului circadian. Secreţia de melatonină este influenţată de expunerea la lumină – cu cât omul petrece mai mult timp în întuneric, cu atât creşte şi scade pe măsură ce acesta stă mai multă vreme în lumină. Melatonina reglează ritmul circadian, dar şi activitatea unor hormoni ce au un rol important în funcţia reproductivă. Aşadar, dacă suferiţi de probleme cu somnul, există posibilitatea ca epifiza să nu mai producă suficientă melatonină. Aceasta este produsă în cantităţi importante în copilărie, apoi producţia intră în regres pe măsură ce omul înaintează în vârstă. La animale aceiaşi hormoni pineali ajută şi funcţia hibernării.

Cel mai mic organ al omului – Ce influenţe negative poate avea slaba funcţionare a epifizei

Epifiza pare să ascundă încă multe secrete cercetătorilor şi medicilor. Studiile din ultimii ani au scos însă la iveală anumite influenţe pe care le-ar avea glanda pineală în ramuri multiple ale funcţionării organismului. Una dintre ele este legată de funcţionarea inimii. Mai exact, aceeaşi melatonină produsă de epifiză ar influenţa în mod pozitiv atât inima, cât şi tensiunea arterială. Tot acest hormon ar influenţa şi menstruaţia, nivelul scăzut de melatonină putând fi responsabil de ciclurile menstruale neregulate. Şi tulburările de dispoziţie ar putea fi provocate de o funcţionare ineficientă a epifizei, studii recente afirmând că volumul mai mic al glandei pineale ar putea fi răspunzător pentru creşterea riscului de apariţie a schizofreniei şi a altor tulburări mentale. Un alt studiu a arătat că slaba funcţionare a epifizei poate provoca leziuni celulare şi poate creşte riscul apariţiei cancerului de colon. Toate însă aceste informaţii sunt încă recente şi mai trebuie studiate până când medicii să poată spune dacă poate fi folosită melatonina în tratamentele unor astfel de afecţiuni sau nu are niciun efect.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.