Canicula si cum ne ferim de ea

Peste tot auzim de canicula: la radio, la TV, pe strada, in tramvai. Este unul dintre subiectele “fierbinti” ale verii. Canicula este o urmare a incalzirii globale. Apare atunci cand temperaturile dintr-o anumita perioada cresc cu pana la 10 grade peste limita normala.

Care sunt semnele dupa care ne dam seama ca am fost afectati de canicula?

Principalele simptome ce apar in urma caldurii excesive sunt starile de lesin, ametelile, greturile, durerile de cap, crampele musculare sau bataile cardiac accelerate.

Dar canicula nu are doar efecte fizice asupra individului, ci si efecte psihice. Putem chiar spune ca intregul echilibru interior este dat peste cap. Se instaleaza agitatia, epuizarea fizica, iar capacitatea de concentrare scade, rezultand astfel o stare de confuzie neplacuta.


Cum ne ferim de canicula?

In primul rand, ar trebui sa incercam sa evitam sa iesim intre orele 11 si 18, cand soarele este cel mai puternic. Daca acest lucru nu este posibil, atunci trebuie sa ne protejam cum putem mai bine.

Cum facem acest lucru?
Iata cum:
A.    Multe lichide


Pentru a mentine hidratarea organismului, se vor bea destule lichide in timpul verii. Medicii recomanda sa se bea cel putin 2 l/zi. Lichidele acestea pot fi: apa, ceai, supa, suc de legume/fructe etc. Trebuie evitate bauturile reci cu gheata. Desi lichide, nu trebuie sa consumati cafea sau alcool, pentru ca acestea favorizeaza deshidratarea.

 

B.    Haine deschise la culoare

Ce inseamna deschis la culoare? Haine in culori de la alb si bej la galben deschis etc.), iar aceste haine trebuie sa fie din material natural, cum ar fi inul sau bumbacul.
Un alt must-have atunci cand temperaturile sunt ridicate sunt accesoriile de tipul palariilor, sepcilor, ochelarilor de soare care au filtru impotriva razelor solare.

 

C.    Lotiuni de protectie


Inainte de a pasi afara, nu uitati sa aplicati pe piele lotiuni si creme de protective solara adaptate tipului de ten si pigmentatiei. Astfel reduceti semnificativ riscul de cancer de piele.
In cazul persoanelor ce au multe alunite, ten foarte deschis, acestea trebuie sa isi protejeze extrem de bine pielea inainte de a se expune in soare.

D.    Dusuri nici calde, nici reci


Exista pareri impartite in ceea ce priveste dusurile pe timp de vara. Unii sustin ca ar trebui sa fie reci, altii ca sunt recomandate cele calde. Dar iata ca nu trebuie sa fie nici una, nici cealalta. Dusurile trebuie sa fie la temperature minima suprotabila de organismal nostru, fara a experimenta o senzatie de disconfort. Dusurile acestea trebuie facute zilnic!

Sursa: hotelalpin.ro

Related posts

Leave a Comment

twenty − 11 =