Calendarul viitoarelor relaxări. Ce se schimbă de la 1 iunie, 1 iulie și 1 august

17 mai 2021  |  05:53  |  👁 293 Vizualizari


După „marea relaxare” de sâmbătă, 15 mai, când s-a renunțat la mască în aer liber și la carantina de noapte, noi ridicări de restricții se anunță pentru începutul fiecărei luni de vară. Iată care sunt acestea, conform Hotărârii de Guvern, și în ce condiții se vor aplica.

Un prim pas spre revenirea la normalitate a fost făcut vineri seară, când Guvernul a anunțat ridicarea anumitor restricții, începând de sâmbătă. Următoarele trei etape de relaxare sunt 1 iunie, 1 iulie și 1 august. Restricțiile vor fi ridicate treptat, însă acest lucru este condiționat de numărul persoanelor vaccinate și de evoluția pandemiei – mai exact, de rata de incidență înregistrată.

Țintele de care depind viitoarele măsuri de relaxare, anunțate de președintele Klaus Iohannis: la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate. la 1 iulie – 6 milioane de persoane vaccinate. la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate. Ce restricții ar putea fi ridicate de la 1 iunie Dacă până la 1 iunie se vor imuniza 5 milioane de persoane, iar incidența va fi mai mică sau egală cu 3 cazuri de COVID la mia de locuitori, s-ar putea susține spectacole în spații deschise cu până la 1.000 de persoane.

Tot de la 1 iunie, la nunți, botezuri, mese festive, pot participa în exterior maximum 70 de persoane, iar în interior, maximum 50 de persoane. Numărul participanților crește gradual de la 1 iulie și 1 august.

Tot la 1 iunie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 8 persoane, dacă nu provin din aceeași familie. Acum, numărul maxim permis este de 6. Sălile de fitness, care în prezent funcționează la 50% din capacitate, vor putea funcționa la 70% din capacitate de la 1 iunie, „fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană”, dacă se atinge ținta de vaccinare și se menține rata de infectare scăzută. „Administratorul (sălii de fitness – n.r.) poate permite accesul mai multor persoane, cu condiția ca toți participanții să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, asigurând o suprafață de 4 mp/persoană”, se arată în HG.

Ce restricții ar putea fi ridicate de la 1 iulie De la 1 iulie, teatrele și sălile de concert ar putea funcționa la 100% din capacitate, dar numai dacă la acea dată, vor fi deja vaccinați 6 milioane de români. Spectatorii vor trebui să poarte mască. „Începând cu data de 1.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție”, se arată în HG.

Tot atunci va crește numărul de spectatori permis la spectacolele în aer liber – acum, acestea se pot susține cu 500 de spectatori, de la iunie, cu 1.000. „Se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, se arată în documentul transmis, vineri, de CNSU. Tot la 1 iulie se permite formarea „de grupuri pietonale” din maximum 10 persoane, dacă nu provin din aceeași familie, față de 6 acum și 8 de la 1 iunie. În august numărul rămâne neschimbat.

La această dată, sălile de fitness vor fi deschise la capacitate maximă, dacă este atinsă ținta de vaccinare, iar rata de infectare se menține scăzută. Nu e obligatorie purtarea măștii, însă trebuie asigurată o suprafață de 7 mp/persoană. Ce restricții ar putea fi ridicate de la 1 august La 1 august crește iar numărul persoanelor permise la spectacolele în aer liber. „Începând cu data de 1.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de o zi”. Și la nunți, botezuri și alte evenimente private crește numărul de persoane permise.

Se propune ca organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) în spații deschise să se realizeze cu participarea a maximum 150 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, mai transmite CNSU.

 

 

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.