Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 13 mai 2021

13 mai 2021  |  05:33  |  👁 440 Vizualizari


Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, în timpul împăratului Antonin şi al guvernatorului Savin. Sfânta Glicheria a fost fiica unui guvernator roman. După moartea tatălui, s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus.

 Refuză şi la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus şi a sfărâmat-o. Prefectul a poruncit să fie bătută şi aruncată în temniţă. Dorea ca Glicheria să moară prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer şi îi aducea hrană. Temnicerul Laodicius, văzând această minune, L-a mărturisit pe Hristos în fața prefectului. Pentru această mărturisire, temnicerului i se va tăia capul.

Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a ieşit nevătămată, iar mai târziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfânta muceniţă şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaşte curgea mir înmiresmat, care vindeca tot felul de boli grele.

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc şi pe Tine căutându-Te mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună mă îngrop cu Botezul Tău; şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, că o jertfă fără de prihană, primeşte-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

Pe Fecioară şi de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ţi-ai păzit fecioria ta nestricata, şi din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cununa, te-a încununat pe ţine Hristos Dumnezeu.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.