Cafeaua va fi tot mai scumpă. Care sunt explicațiile creșterii prețului

30 mai 2022  |  05:48  |  👁 305 Vizualizari


Cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi, ne-ar putea costa şi mai mult. Importătorii anunţă creşteri de preţ cu până la 20% în lunile următoare din cauza costurilor tot mai mari cu transportul și cu achiziţia materiei prime. Și procesatorii locali spun că sunt nevoiți să scumpească marfa din cauza cheltuielilor în creștere.

Prețul cafelei a urcat la 5 dolari pe kilogram la marile burse internaționale și e cu aproape 30% mai mare decât în urmă cu un an. Importatorii și-au făcut calcule și anunță că scumpesc cafeaua pe care o vând în țările europene.

Comercianții reclamă cheltuieli mai mari cu transportul cafelei, din cauza scumpirii combustibililor, după începutul războiului din Ucraina. Se așteaptă și la o recoltă mai slabă în Brazilia, cel mai mare producător din lume, în condițiile în care fertilizanții importați din Federația Rusă sunt mai greu de procurat.

Proprietarii de prăjitorii de cafea din România anunță și ei creșteri de prețuri.

Creșterile de prețuri vin în contextul în care consumul de cafea a crescut în ultimii ani.

Importurile de cafea în Uniunea Europeană au crescut în ultimii ani și au depășit 7,5 miliarde de euro în 2020, arată cele mai recente date ale Eurostat. Cele mai mari cantități sunt aduse din Brazilia și Vietnam.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.