Bune maniere la serviciu

O parte însemnată din viaţa de zi cu zi o petrecem la serviciu, de aceea are sens să facem tot ce putem pentru ca orele petrecute astfel să fie cât mai plăcute cu putinţă.
Buna purtare are aceleaşi reguli în viaţa profesională ca şi în cea socială sau particulară. Desigur, există anumite profesii cu un set de reguli speciale care completează normele generale.
Este important să facem tot ce depinde de noi ca să arătăm cât mai bine evoluând în linia eleganţei şi chiar a sobrietăţii, alegând din garderobă haine potrivite locului de muncă.
La serviciu, trebuie să ne remarcăm prin profesionalism, bună creştere şi discreţie. Un coleg care se prezintă astfel este un exemplu, indiferent de poziţia ierarhica ocupată.
Când ne adresam colegilor, vom folosi un ton măsurat şi vom avea o atitudine egală, încercând să ne păstrăm calmul şi stăpânirea de sine în orice situaţie.
Pentru a menţine un climat potrivit e bine să ne conformăm codului nescris al fiecărui loc de muncă.
Una din regulile de bază era că nu trebuie să confundam relaţiile de serviciu cu cele de prietenie. Cu toate acestea, ritmul alert al vieţii, programul de lucru extins, flexibil au impus schimbări. Astfel colegi pe care îi avem de o viaţă şi cu care se întâmplă să avem afinităţi ne pot deveni, la un moment dat, prieteni în mod firesc. Totuşi, e bine să nu dezbatem viaţa particulară la serviciu.
Atunci când nu simpatizăm pe cineva, să avem grijă ca acest lucru să nu afecteze relaţia de serviciu, cu acea persoană. Comunicarea trebuie să rămână foarte bună şi pentru asta este necesar să facem, în acest caz, un efort şi să dăm dovadă de răbdare şi echilibru.
Este recomandabil şi frumos ca un coleg să îşi ajute colegele. Să nu uităm ca egalitatea în drepturi nu trebuie să anuleze politeţea.
Vom bateîintotdeauna la uşa unui birou şi politicoşi vom aştepta raspunsul care ne permite să intrăm.
În biroul şefului, ne aşezăm doar dacă am fost invitaţi să o facem şi vom încerca să răspundem cât mai concis la întrebări. Când acesta se ridică, este semnul că întrevederea s-a încheiat şi ne ridicăm la rândul nostru. Nu este politicos să întârziem inutil şi nici să părăsim încăperea în mare grabă.
Un şef numit recent, din rândul colegilor săi va continua să se poarte ca înainte, asumându-şi firesc onorurile şi obligaţiile noii poziţii.
Un şef manierat va stimula prin laude activitatea celorlalţi şi va trece peste erorile minore fără nesfârşite reprosuri. El nu îi va face pe solicitanţi să aştepte fără rost şi îi va asculta pe toţi cu aceeaşi atenţie.
Indiferent de poziţia ierarhică, un comportament sincer, simplu şi plăcut va face din fiecare dintre noi un bun coleg şi din locul de muncă un mediu sănătos şi eficient.

Related posts

Leave a Comment

seven − 7 =