Bugetarii nu vor mai avea parte de minivacanțe-surpriză, cu prilejul sărbătorilor legale

În ultimii ani a devenit o obișnuință ca Executivul să acorde libere suplimentare, lunea sau vinerea, pentru a crea o punte între weekend și sărbătorile legale, atunci când acestea pică în timpul săptămânii. Astfel, pe parcursul anului, activitatea, în special în instituțiile publice, a fost oprită de mai multe ori, prin aceste minivacanțe de patru zile.

Tot ca o  regulă, ziua în plus acordată liberă este recuperată, cel puțin teoretic, prin prelungirea programului de lucru, într-o perioadă de timp indicată prin act normativ, sau în zile de sâmbătă.

Acest obicei ar puteam însă, să dispară. Aproape 40 de parlamentari de la UDMR, PSD și PNL au inițiat o propunere legislativă care completează Codul muncii în sensul în care impune ca, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, Guvernul să stabilească toate minivacanţele de care vor beneficia bugetarii în decursul anului respectiv. Inițiatorii spun că „predictibilitatea astfel obținută va facilita planificarea din timp a activității sectorului privat cu cea din sectorul public”, scrie Mediafax. Aceștia mai arată, în expunerea de motive, și un alt avantaj: în acest mod, ar exista „posibilitatea programării activităților familiale în familiile unde părinții lucrează în ambele sectoare economice, măsură apreciată nu numai de angajatori și angajați dar și de sectoarele turistice”.

În plus, „prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru minivacanțele astfel stabilite, turiștii își pot planifica în acest sens mini-vacanțe iar agențiile de turism se pot pregăti cu oferte avantajoase”, mai arată inițiatorii actului normativ.

Related posts

Leave a Comment

6 + 11 =