Buget uriaș de la Guvernul României pentru Cultură, însă evenimente culturale importante sunt boicotate de Iohannis

Valer-Daniel Breaz, Ministrul Culturii și Identității Naționale, a declarat că este posibil ca instituția pe care o conduce să ajungă în imposibilitatea de a organiza și desfășura anumite manifestări, precum Festivalul Enescu. Declarațiile au fost făcute marți, într-o conferință de presă dedicată bugetului pe 2019 al MCIN.

,,E un buget considerat nu doar de mine, ca ministru, ci și de cei implicați un buget suficient de mare”, a declarat ministrul.

Creșterea bugetului Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN) de la 806 milioane de lei, în 2018, la peste 1 miliard de lei (1.006.225 mii lei), în 2019, a fost tema de bază a prezentării susținute de ministru marți, într-o conferință de presă organizată la Muzeul Țăranului Român din București, scrie Mediafax.

Principala creștere ar veni din suma alocată de la bugetul de stat, de 970,44 milioane de lei, față de 740,27 de milioane de lei în 2018. Acestei sume i se adaugă 34,92 de milioane de lei din venituri proprii și 850.000 de lei din fonduri externe nerambursabile.

Restaurarea monumentelor istorice e o prioritate

Programul național de restaurare a monumentelor istorice este una dintre prioritățile ministerului pentru 2019, Breaz subliniind o creștere a bugetului pentru acesta la 40 de milioane de lei, de la 7,3 milioane de lei în 2018.

Dintre proiectele finanțate din fonduri externe rambursabile, se împart 30 de milioane de lei între Opera Națională București, Muzeul Național “George Enescu”, Muzeul de Artă al României, Muzeul Kalinderu, reabilitarea Sălii Omnia a Centrului Național al Dansului, toate din Capitală, și reabilitarea Sălii Omniadin Craiova.

O sumă de 300.000 de lei merge spre Programul PA 16/RO 12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului și Programul PA17/ RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european, din fonduri externe nerambursabile post-aderare.

Proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 beneficiază de 102,8 milioane de lei, în timp ce 30 de milioane de lei merg spre Festivalul Internațional “George Enescu”.

6,4 milioane de lei alocate pentru evenimentele programate cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene

Bugetul ministerului pe 2019 mai prevede 6,4 milioane de lei pentru organizarea evenimentelor programate cu ocazia preluării președinției Consiliului Uniunii Europene.

Printre programele prevăzute pentru finanțare se numără participarea la Expoziția Internațională de Artă – Bienala de la Veneția 2019, cu 700.000 de lei, Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței Sighet și Memorialul Revoluției – Decembrie 1989, cu 1,9 milioane de lei, în timp ce suma de 2 milioane de lei este alocată pentru participarea la târgurile de carte internaționale.

Dintre proiectele depuse de Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021, MCIN își asumă finanțarea celor depuse în 2018, cu suma de 4,5 milioane de lei.

Bugetul nu este încă aprobat, iar anumite manifestări precum Festivalul George Enescu sunt în pericol de a nu mai fi organizate

,,Din păcate, suntem într-un moment în care nu avem încă semnat bugetul”, a spus ministrul. “Vom aștepta să vedem decizia Curții Constituționale. În momentul de față, legea ne permite să facem doar cheltuieli cu salarizarea, respectiv cheltuieli pentru utilități”, a explicat ministrul.

,,E posibil să ajungem în imposibilitatea de a desfășura anumite manifestări și trebuie să aduc aici în discuție și Festivalul Enescu”, a mai spus Valer Breaz.

,,Nu există nicio chestiune din punctul de vedere al întocmirii bugetului, este doar o răutate”, a fost de părere ministrul, care a arătat cu degetul spre “cine a trimis bugetul la Curtea Constituțională”, respectiv președintele Klaus Iohannis.

Restituirea donațiilor pentru sculptura “Cumințenia Pământului”, prelungită cu un an

Referitor la restituirea donațiilor pentru sculptura “Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși, ministrul a declarat: “Banii încasați prin trezorerie au fost returnați în proporție de 99% în luna decembrie”. Termenele pentru restituirea donațiilor, stabilite inițial pentru 31 decembrie 2018, au fost prelungite cu un an, până pe 31 decembrie 2019, potrivit unui comunicat al ministerului din ultima lună a anului trecut.

În conferința de marți, ministrul a mai spus că nu dispune de informații privind data exactă până la care ar trebui semnat bugetul ca să nu existe întârzieri pentru cheltuielile legate de Festivalul Enescu, dar estimează că nu ar fi probleme dacă proiectul ar fi aprobat până pe 10 martie.

Related posts

Leave a Comment

4 × 5 =