Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat joi seara că a fost prelungită valabilitatea poliţelor încheiate de asigurători aflaţi în procedură de insolvenţă cu 90 de zile, pentru a proteja 17% din parcul naţional auto, relatează Agerpres.
„În urma deschiderii procedurii falimentului unei societăţi de asigurare cu efect asupra aproximativ 1,7 milioane contracte RCA, Ministerul Finanţelor a promovat astăzi un OUG care să reglementeze prelungirea cu 90 de zile a termenului de încetare a poliţelor de asigurare/reasigurare”, potrivit unui mesaj postat pe pagina de socializare a instituţiei.
Astfel, termenul va fi de 180 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
„În acest mod prevenim un real pericol în ceea ce priveşte scăderea gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a 17% din parcul naţional auto. Acum, reglementăm termene mai mari în care vor înceta de drept contractele de asigurare ale asigurătorului cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor, aflat în procedură de insolvenţă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a scris ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina de socializare.
Guvernul a decis, joi, prelungirea cu 90 de zile, până la 8 decembrie, a termenelor contractelor de asigurare RCA încheiate de asiguratorii aflaţi în procedură de insolvenţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
„Trebuie să menţionez şi prelungirea, printr-o ordonanţă de urgenţă, aprobată de Guvern astăzi, a termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asiguratorul cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor RCA şi aflat în procedură de insolvenţă încetează de drept. Astfel, pentru poliţele de asigurare, reasigurare încheiate de societăţile de asigurare reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare, la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, termenele de încetare de drept, de 90 de zile, respectiv 150 de zile, prevăzute de lege, se prelungesc cu 90 de zile”, a precizat Mihai Constantin.
El a menţionat că „măsura este necesară pentru asigurarea protecţiei contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări, pentru stabilitatea pieţei de asigurări şi pentru evitarea riscului de diminuare a gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a vehiculelor înregistrate pe teritoriul României”.
„În consecinţă, noul termen de valabilitate devine 8 decembrie 2023”, a mai precizat Constantin.
Încă de săptămâna trecută, Valentin Ionescu, şeful Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat că poliţele RCA pot fi cumpărate în avans cu două luni după modificarea Normei 20, iar denunţarea poliţelor Euroins ar putea fi prelungită cu 90 de zile.
Acesta a susţinut că, în cazul în care termenul de denunţare va fi extins până în decembrie, ar scădea cu mult numărul de poliţe ce ar mai fi valabile, probabil undeva la 700.000 – 800.000 de la 1,5 – 1,6 milioane de poliţe, număr care poate fi absorbit de piaţă fără probleme mari, având în vedere că mai sunt doar şase companii de asigurări autorizate pe RCA şi două pe paşaport european.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.