Biserica Domnească din cartierul Ploieștean Mihai Bravu împlinește 380 de ani

Unul dintre cele mai frumoase și vechi monumente de arhitectură bisericească din municipiul Ploiești – Biserica Domnească – va împlini în această lună venerabila vârstă de 380 de ani! Sâmbătă, 29 iunie, va avea loc o sărbătoare dublă pentru acest lăcaș de cult, care poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Prima – hramul bisericuței monument istoric și a doua – împlinirea a 380 de ani de la prima slujbă săvârșită în acest lăcaș de cult.
Ctitorie a lui Matei Basarab, mica biserică din zona de est a Ploieștiului a fost construită pe tărâmurile de lângă locul în care domnitorul Țării Românești a repurtat o victorie împotriva voievodului Vasile Lupu, cu sprijinul localnicilor, lăcașul de cult fiind ridicat drept mulțumire pentru ajutorul venit din partea oamenilor locului.
De-a lungul timpului, bisericuța ridicată în 1639 a suferit multe modificări, pentru că a trecut prin vremuri de război, prin cutremure, dar și prin alte perioade mai dificile, așa cum s-a întâmplat în urma unui incendiu care a mistuit acoperișul lăcașului de cult, la mijlocul anilor ‘80 ai secolului XX.
Biserica a trecut și prin perioade de renovări și refacere a picturilor interioare și exterioare, fiind în prezent unul dintre locurile de închinăciune preferate de ploieșteni, datorită încărcăturii sale istorice și religioase.

Related posts

Leave a Comment

3 × 2 =