Bilanț după Revelion în turismul românesc: mai puțini turiști și încasări mai mici

4 ianuarie 2022  |  06:09  |  👁 362 Vizualizari


Chiar şi cu obişnuitele ambuteiaje de sărbători de pe principalele şosele ale ţării, staţiunile de la noi au fost mult mai libere de Revelion decât în alţi ani. HoReCa este în continuare industria cea mai afectată de pandemie: încasările au scăzut aproape la jumătate.

Chiar dacă Revelionul s-a putut sărbători anul acesta fără restricţii prea drastice, mulţi români au preferat să petreacă în grup mai restrâns sau chiar acasă şi au evitat aglomeraţia. Iar asta s-a simţit şi în încasări.

Turiştii au cheltuit de Revelion aproape 26 de milioane de euro pe teritoriul ţării. Pare mult, dar e cu 40% mai puţin decât înainte de pandemie.

121 de mii de oameni și-au petrecut Revelionul în ţară, cu o treime mai puţini, în comparatie cu Revelionul 2019/2020.

Şi, spun patronatele din industrie, mulţi dintre cei care au petrecut Revelionul în altă parte decât acasă, s-au hotărât pe ultima sută de metri. Durata medie a şederii a scăzut de la 5 la 3 nopţi de cazare.

Operatorii din turism au avut parte şi de un context nefavorabil, zilele libere legale de 1 şi 2 ianuarie au fost în weekend.

Cei mai mulţi au ales pensiunile din mediul rural, dar chiar şi aşa au fost cu 20% mai puţini decât în 2019/2020.

Pe locul doi au fost staţiunile de la munte, 40 de mii de turişti au petrecut Revelionul pe Valea Prahovei, în Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran ori la Păltiniş, Rânca, Straja, în Maramureș și Bucovina.

Iar pe locul 3 sunt staţiunile balneare.

Cel mai tare s-a simţit pandemia chiar în Capitală şi în oraşele mari din ţară. Numărul de turişti şi petrecăreţi a scăzut la jumătate faţă de revelionul de dinaintea pandemiei.

Multe locuri au fost închise din lipsă de turişti, dar şi de personal.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.