Batjocura continuă. Testele rapide gratuite nu ajung la populație

3 august 2021  |  08:04  |  👁 293 Vizualizari


Toată gargara Guvernului, cu milioane de teste rapide antigen, gratuite pentru populație și făcute în farmacii, a fost doar o cacealma. În realitate, doar câteva farmacii la nivel național efectuează astfel de teste, contra cost, bineînțeles, însă cu prețuri mult mai mici decât ale clinicilor private. Și asta deoarece condițiile impuse de Ministerul Sănătății au fost aproape imposibil de pus în practică.

Asistenții și farmaciștii s-au dus în număr destul de mare la cursurile organizate de Ministerul Sănătății pentru ”a-și da doctoratul” în manipularea unui test rapid antigen. Însă cam aici s-a oprit totul, pentru că numeri pe degete farmaciile din țară care face teste rapide oficiale pentru populație. Pentru cei care știu cum arată o farmacie, chiar și una mai măricică, este clar că e imposibil de asigurat un spațiu separat, cu circuit separat și cu aerisire separată pentru testarea rapidă.

”Zona destinată activității de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 este organizată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior/exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare, are o suprafață de minimum 4 mp utili, delimitată de spațiul oficinei, inclusiv prin instalarea unui/unor paravan(e) translucid(e) sau opac(e). Totodată, farmaciile comunitare/Oficinele comunitare rurale trebuie să dispună de un spațiu/compartiment separat pentru depozitarea recipientelor, conținând deșeurile medicale rezultate în urma activității de testare, iar circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei comunitare/oficinei comunitare rurale și se va asigura prin marcaje și/sau paravane”, se arată în Ordinul ministrului Sănătății nr. 644/2021.

Costul în farmacii, de trei ori mai mic

Pentru că testele sunt date gratuit de la Guvern, farmaciile percep doar 29 de lei, preț în care intră costurile serviciilor prestate, față de 80 lei-150 lei, cât cer clinicile private pentru un astfel de test. Extrem de puține farmacii au acceptat însă să presteze acest serviciu, mai ales că profiturile aproape nu există. Una dintre acestea este și Medimfarm, o companie cu capital integral românesc. ”Până la urmă, o farmacie trebuie să servească interesele comunității. Prețul de 29 de lei înseamnă o reducere la minimum a costurilor”, ne spune Cătălin Popescu, reprezentantul Medimfarm. Pentru cererea care există, mai ales din cauza impunerii testării ca și condiție de a beneficia de intrări la diverse evenimente culturale, sportive sau în diverse locații, testele rapide ar trebui făcute de mult mai multe farmacii. Mai ales că acestea au fost interzise la vânzare, fiind obligatorie efectuarea testelor antigen doar în farmacii și clinici private, de către personal autorizat.

Condiții greu de îndeplinit

Reprezentanții Colegiului Farmaciștilor din România susțin că aceste condiții restrictive au fost elaborate la începutul lunii mai, când numărul de cazuri Covid era destul de mare. Însă acum, când de două luni România are o medie de 120 de cazuri pe zi, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să modifice ordinul, pentru a veni în sprijinul populației. ”Noi ne-am ocupat de organizarea cursurilor de instruire pentru testarea rapidă antigen, unde s-au înscris 1.200 de asistenți și farmaciști din țară. Sunt doar câteva farmacii care fac acum aceste teste, pentru că sunt foarte greu de îndeplinit condițiile. Noi am sperat că se vor implica marile lanțuri de farmacii, pentru că au o situație financiară mult mai bună decât farmaciile independente, și că vor fi multe farmacii rurale care vor efectua aceste teste rapide. Spațiul în farmaciile mici este insuficient pentru a crea un loc delimitat. Dar nu a existat obligativitate prin ordinul ministrului Sănătății și atunci, pentru că există și costuri destul de mari și necesitatea de personal suplimentar, numărul farmaciilor care testează a rămas limitat”, ne-a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.