Ușor de spus, greu de aplicat. Deși vineri a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern, care prevedea că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat, acestea rămân închise.
În realitate, astăzi, creșele, grădinițele și after-school-urile au rămas închise. Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că aceste unități de învățământ preșcolar nu pot fi deschise decât în momentul în care există normele de aplicare: „Mâine nu se vor redeschide, ci în momentul în care există norme, există cerere și există decizie la nivelul autorității publice locale. Normele trebuie să fie prezentate de către Ministerul Educației sau de Ministerul Muncii. Îi sfătuiesc pe părinți să aștepte norme din partea Ministerului Sănătății”.
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a afirmat că este esențial „ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat” pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus, după redeschiderea creșelor și a grădinițelor.
„Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat”, a mai adăugat profesorul Rafila.
„Deschiderea activității didactice, și totuși și grădinițele pot fi asimilate acestui tip de activitate, au arătat o creștere în transmiterea infecției din diverse țări. Copiii mici sunt la un risc redus de a contracta boala, ei și transmit destul de greu boala către adulți, adică de obicei dacă se infectează fac forme asimptomatice și e puțin probabil să infecteze alte persoane. Aici e partea delicată, cu numărul. Supraaglomerarea sigur că va produce probleme. Dacă discutăm de părinți care trebuie să-și lase undeva copiii, lucrul acesta ar trebui să fie corelat cu o capacitate suficient de mare care să poată prelua acești copii, indiferent dacă grădinițele sunt publice sau private.
Lucrul esențial este ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat: să îi îndrume la toaletă, să îi îndrume să se spele pe mâini, să îi îndrume să nu facă exces de contact fizic pentru că știți bine, copiii sunt mereu în contact fizic, se joacă împreună, e normal să fie așa, astea sunt comportamente sănătoase. Dezvoltarea normală a unui copil comportă interacțiunea cu alți copii și din cauza asta, inclusiv activitățile didactice pe care ne propunem să le redeschidem din toamnă trebuie să țină cont de faptul că acești copii sau tineri trebuie să interacționeze unii cu alții, nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală pentru că atunci vor fi niște generații cu o adaptabilitate socială foarte limitată.
Și lucrurile acestea trebuie să fie puse în balanță dincolo de riscul transmiterii infecției. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat, și identificate eventualele focare care pot apărea, izolați copiii, deci se pot lua măsuri. (…) Activitatea didactică este o activitate care trebuie să înceapă”.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.